Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
Björnligan är en av de serier som glorifierar kriminalitet.
Björnligan är en av de serier som glorifierar kriminalitet.

Kalle Anka glorifierar kriminella

Publicerad: 2009-07-28

I förra veckans nummer av serietidningen Kalle Anka publicerades en serie där knattarna piratkopierat en musik-CD av artisten Åke Skrål. Denna serie har nu skapat debatt och anklagats för att vara propagandistisk. Under måndagen gick förlaget Egmont Kärnan, som publicerar Kalle Anka i Sverige, ut och bad om ursäkt för serien.

Eftersom serien inte var stötande eller olaglig har man nu från flera håll frågat sig varför förlaget Egmont Kärnan bad om ursäkt för serien samt ifall detta är början på en ny tidsålder av extremt bajsnödig politisk korrekthet. Krav ställs nu från flera olika grupper att Disney ska ta ett större politiskt ansvar för budskapen i sina serier.

Erik Forsberg 36 från Stockholmsförorten Skogås berättar;
- Min dotter älskar Kalle Anka, men jag har väldigt svårt att förklara för henne att Björnligan är kriminella, att de borde sitta inspärrade och att det inte är ok att begå brott. Ändå så är Björnligan med i nästan varenda nummer av Kalle Anka, de får aldrig några långa straff och detta mediala utrymme som de får glorifierar kriminella.

- Jag är rädd att hon i längden ska tro att brott lönar sig, Egmont Kärnan borde ta sitt ansvar här och antingen se till att lyfta Björnligan helt ur serietidningen eller se till att någon tecknare ger dem dödsstraff i en seriestripp så att budskapet att "Brott inte lönar sig" går fram ordentligt, berättar Erik Forsberg.

Marit Svensson 45, berättar;
- Jag har två små pojkar hemma som älskar Kalle Anka, men jag har alltid problem att klä på dem. Eftersom Kalle Anka och knattarna vägrar ha byxor så vägrar även mina pojkar. De går istället runt och dinglar med snoppen, det är oerhört pinsamt när vi får främmande, vad kan man säga. Allt detta är Egmonts fel, Kalle Anka och Knattarna är förskräckliga förebilder.

Svenskbladet har kontaktat Egmont Kärnan för en kommentar, Mia Burk presstaleskvinna för Egmont Kärnan har kommenterat;
- Vi på Egmont Kärnan är religiöst och politiskt obundna, vi tar inget ansvar för hur du använder serietidningen eller hur den påverkar dina barn när du betalat för den och den blivit din egendom. Vi är medvetna om den redigerade serien "Kalle Anka tar syra och tänker på bajs" som finns tillgänglig på Internet och vi vill nu försäkra oroade föräldrar att vi nu undersöker lagliga sätt att få bort den från Internet.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DN Kalle Anka tar syra Aft DN2 SvD2 DN3 SvD3
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 11 kommentarer

HaHa?
Vem lade upp det här skämtet? :P Var iallafall roligt att läsa ^^

P13, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Oseriöst
Jag har upptäckt att det finns artiklar från en tidning som kallar sig Svenska Dagbladet på Internet. Ibland är det svårt att veta om det är seriöst eller sarkasm. Men riktigt förvirrad blev jag häromdan när jag var ute: en gubbe i en kiosk i centrum hade printat ut den på papper och ville sälja den för 10 kronor! Den såg så äkta ut så jag hade nästan gått på det. Fast man blev svart om fingrarna av den. Tydligen får även barn köpa den och kan smutsa ner sig.

Matthias, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Seriösa?
När jag läser en del kommentarer är det så att jag undrar vad som är seriöst och vad som är sarkasm, det är inte alltid lätt med skillnaden på interwebs :P

Hampus, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Hmm
Det verkar som om folk behöver ta mer ansvar för sina barn och inte skylla på serietidningar. ...men det är ju bara min åsikt.

Tommy, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: bamse!
Det är ju därför man ger ungarna Bamse? Själv ger jag dem Bamse och Tintin i Afrika, så att de kan skratta åt negrerna åxå

NSDAP, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank