Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Djupt under Örebro Stadsbibliotek vilar en hemlighet.
Djupt under Örebro Stadsbibliotek vilar en hemlighet.

Jan Guillou-Centrum i Örebro befinner sig i ständig beredskap

Publicerad: 2015-07-08

Den hemlighetsfulla Jan Guillou-stiftelsen belägen i underjordiska lokaler under statsbiblioteket i Örebro har öppnat dörrarna för vår reporter i ett unikt repotage.

Stiftelsens frontfigur, Pär Skogslundh berättar om stiftelsens ursprung;
- Jan Guillou är vår tids största journalister, samt även en populär författare och samhällsdebattör på vänstersidan.  

- Vi har som uppgift att bevara hans arbete, både hans litterära verk samt allt han gör som syns och hörs i media och på nätet.

Björn för oss genom korridorer till ett enormt arkivrum där böcker och olika handlingar finns uppradade på hyllor, i centrum av rummet finns en bronsbyst föreställandes Jan Guillou.
- Här tar vi emot personer som vill studera om Jan Guillou, det är ett viktigt rum, dock inte vårt allra viktigaste.

Vi får gå genom åtskilliga säkerhetsdörrar innan vi når ingången till den allra hemligaste avdelningen, innan Skoglundh öppnar den sista dörren via retinascan berättar han om Guillou-stiftelsens allra viktigaste rum.

- En dag kommer Jan Guillou gå vidare som alla andra människor, vi hoppas den dagen är långt borta ännu, men vi måste vara förberedda, därför finns denna avdelning som vi kallar "Guillou X".

- Varken Göran Greider eller Åsa Linderborg har samma folkopinion eller utstrålning som Guillou, den dag Guillou går vidare kommer ett enormt tomrum skapas i medierna, därför är det viktigt att lära ut hans läror så dom kan leva kvar likt Joe Hill's minne i arbetarrörelsen.


- För att säkra Guillous arv startade vi projektet Guillou X, den plan vi kommer sätta i spel den dag då han gått vidare.

Skoglundh för oss in i en avdelning där diverse robotliknande och modeller står uppradade, vissa stirrar tomt framåt, andra vänder på sitt huvud och hälsar på oss när vi kommer in, en ber om en smörgås med falukorv och grönt Bregott.

- Guillou X syftar till att skapa Guillous efterföljare, en articifiell intelligens i robotkropp med Guillous personlighet och yttre utseende, vi kan helt enkelt inte förlora honom helt och se hur organisationer som Svenskt Näringsliv eller stora Energibolat försöker ta över tomrummet.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka