Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Det var ett jävla liv hemma hos Stoffe så han fick läsa läxorna i skogen.
Det var ett jävla liv hemma hos Stoffe så han fick läsa läxorna i skogen.

Jan Björklund inför disciplinära åtgärder i skolan

Publicerad: 2009-04-15

Jan Björklund, folkpartistisk utbildningsminister beslutade idag om att införa strikta regler för att åtgärda dent han kallar den socialdemokratiska "flumskolan". I fortsättningen skall elever som orsakar problem kunna stängas av från skolan, tillfälligt eller permanent. Björklund ställer sig oförstående till påståenden att elever som stängs av skulle kunna bli än mer omotiverade av detta.

Jan Björklund själv har kommenterat införandet;
- Elevråden är dock numera upplösta och förbjudna, liknande organisationer där eleverna organiserar sig kommer numera också att vara förbjudna, nu är det hålla käft och sitta still som gäller, inget mera hippie-flum.

Rosa Los Dinosaur Vänsterpartiets representant i utbildningsutskottet, är dock mycket kritisk till Björklunds förändringar;
- De som Jan Björklund vill straffa ut är ofta barn som har det illa ställt hemma, dem kommer inga disciplinära åtgärder att hjälpa. Dessutom ska inte skolan ge upp så lätt med problemelever de behöver extra hjälp.

Även från socialdemokratiskt håll hörs protester, Marie Granskog vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, ifrågasätter om det är rimligt att elever ens ska kunna stängas av;
- Vi har obligatorisk skolnärvaro i Sverige och det är orimligt att stänga av en elev. Elever som har problem behöver mer undervisningstid inte mindre.

Svenskbladet har vänt sig till elever vid Jakobsbergsskolan för att höra vad de tycker om de nya bestämmelserna. Tony 15, en av skolans mindre koncentrerade elever som ofta ställer till med bråk kommenterar den nya bestämmelsen;
- Blir jag avstängd ska jag hänga i centrum med mina äldre polare, så kan de istället lära mig en massa saker som jag inte kan lära mig i skolan.

Mahmoud 14, som har aspbergers syndrom och svårt att koncentrera sig är däremot positivt inställd till lagen;
- Om jag blir avstängd tänker jag stanna hemma och spela dataspel hela dagen, j
ag tycker om dataspel, tillägger Mahmoud med en glad fast något frånvarande blick.

Anonyma källor kring Jan Björklund har avslöjat att skolministern egentligen ville gå steget längre och införa mililtärdisciplin på skolorna. Lärare skulle hälsas med honnör varje morgon och särskilt utnämnda elever skulle förses med armbindel och ges uppgiften att hålla ögonen på sina kamrater. Partikamrater lyckades dock övertala Björklund att inte ens partiet mest korkade väljare skulle tro att de fortfarande var liberala ifall de propsade på att införa dessa stränga regler.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam