Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Man kan nu räkna med böter kring 125.000 kr för uppladdning av en CD.
Man kan nu räkna med böter kring 125.000 kr för uppladdning av en CD.

Imorgon släpps Pontén lös

Publicerad: 2009-03-31

Imorgon, den 1:a April, kommer IPRED-lagen att träda i kraft, den innebär att upphovsrättsinnehavare har rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en illegal fildelning. Lagen förväntas även användas för att kartlägga vilka konsumtionsvanor, filmsmak, sexuell läggning och politiska åsikter som ungdomar har.

Det blir nu blir möjligt för skivindustrin att skicka skadeståndskrav till enskilda personer då en nedladdning eller uppladdning har skett och personen har då att välja mellan att betala eller att hamna i domstol, vilket i båda fallen blir kostsamt.

Henrik Pontén, chefsjurist och ansikte utåt för Antipiratbyrån har kommenterat händelsen;
- Självklart kommer vi använda lagen, hela mitt vuxna liv har jag sett fram emot detta, fildelning är nämligen som omvänd Robin Hood, det är massor av rika barn och tonåringar som stjäl från den fattiga skivindustrin.

Mindre uppmärskammat är dock det tyska företaget Kartstuppel Gmbh som startar upp den 1:a April, deras affärsidé bygger på att samla in IP-adresser över svenskar som laddar ned gayporr.

- Vi kommer skapa en databas över surfande svenskar som laddar ned gayporr, Kartgay, man kan sedan på vår hemsida betala för medlemsskap som ger en tillgång att söka i denna databas för att se om ens vänner, make eller son är homosexuell i hemlighet. Vi är baserade i Tyskland så vi kan bygga databaser som det passar oss och IPRED ger oss rätten att samla in materialet, berättar Gerard Firzerhofer strateg vid Kartstuppel Gmbh.

Beroende på om Kartgay visar sig bli en succé planerar Kartstuppel även en mängd andra produkter;

- Vi kan identifiera olika politiska åsikter beroende på vilken sorts musik som laddas ned, och exempelvis kan vi kanske skapa en databas över judarna i Sverige ifall vi kartlägger de som laddar ned hebreiska texter. Nästan som att öppna folks brev, läsa dem och skicka dem vidare, allt tack vare IPRED, skrattar Firzerhofer.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev