Idag står köttproduktionen i världen för 18 procent av alla utsläpp av växthusgaser. Samtidigt förutser FN:s livsmedelsorgan FAO att köttkonsumtionen globalt kommer att fördubblas fram till 2050. I dag äter västvärlden i genomsnitt 43 kilo kött per person och år, en siffra som ökar med 2 procent årligen.
En nyligen genomförd undersökning visar att 7 av 10 svenskar trots allt väljer kött framför att rädda klimatet. Enligt Aron Nilsson vid TEMO tros huvudanledningen till detta resultat vara att
- En nygrillad biff med bernaisessås smakar så mycket bättre än nån jävla hippiemat med minimajs och morötter.
Flera andra kritiska röster hördes även i undersökningen;
- Ska jag sluta äta kött på grund av några fittiga isbjörnar? Aldrig livet, isbjörnsjävlarna får väl lära sig simma som alla andra!, kommenterar Bengt Knutsson i Tierp.
- Bättre oxrullader i köket än 10 isbjörnar i skogen, kommenterade Rut Dahlgren 83 från Umeå.
Birger Ollonborg