Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Skolminister Jan Björklund i skolministeriets övervakningscentral.
Skolminister Jan Björklund i skolministeriets övervakningscentral.

FRA-lagen i ny förbättrad version

Publicerad: 2008-11-09

Den nya FRA-lagen som träder i kraft den 1 januari 2009 ger FRA rätt att lyssna till data- och teletrafik i kabel som går över Sveriges gränser. De fyra regeringspartierna fick dock efter stora protester komma överens om att ändra lite i lagen för att den inte skulle framstå lika integritetskränkande som den är.

Enligt den omarbetade FRA-lagen ska en domstolsliknande nämnd pröva vilken signalspaning som är tillåten, ansökan om denna tillåtelse kommer dock kunna ske i efterhand enligt Ingvar Åkesson, chef vid Försvarets radioanstalt (FRA) till Ekot i Sveriges Radio.

Det blir nu även möjligt att även använda FRA-lagen för att hindra skolk i skolan, lärare och rektorer kommer få tillgång till deras elevers e-post och MSN meddelanden för att förhindra skolk och fusk. Skolminister Jan Björklund kommenterar;

- Vi kan nu se massor av information som är viktig för att att få ordnung i skolan. Vad eleverna pratat om, hur länge de varit uppe natten innan en skoldag eller till exempel ifall de spelat datorspel hela natten.

- Vi kan sen på direkten kommendera ut en polisbil för att hämta eleven ifall det visar sig vara skolk på gång, genialiskt, kommenterar Björklund.

Polis och domstolsväsende kommer även att börja operera under samma regler för att kunna sätta folk i fängelse, utredning kommer ske först efter att straffet är avtjänat. Ifall personen ifråga visar sig vara oskyldig kommer de få en officiell ursäkt samt en påse Haribo-nappar. Justitieminister Beatrice Ask kommenterar;

- Den här lagstiftningen är absolut nödvändig för att vi ska skydda oss från medborgarna och medborgarna från ehm kreditkortsbedrägerier på Internet, sånt händer ju varje dag och är jättejobbigt, eller hur?

Välkända opionsbildare såsom journalisten och debattören Jan Guillou har varit ovanligt tysta efter det senaste utspelet i FRA frågan, en del har sett detta som ett tyst medgivande till att FRA-lagen är nödvändig för rikets säkerhet, andra har sett det som att gubstrutten inte känner till ett skvatt om datorer och att han tror "inter-nett" är något som "kommer ur en svart låda".

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev