Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Det är viktigt att invandrarna lär sig svenska traditioner, seder och bruk.
Det är viktigt att invandrarna lär sig svenska traditioner, seder och bruk.

FP skrotar medborgarkurs för invandrare

Publicerad: 2009-11-25

Efter Folkpartiets nyligen avslutade landsmöte slopades kravet på en så kallad medborgarkurs som syftade till att lära ut en svensk värdegrund till invandrare. Integrationsminister Nyamko Sabuni som var den som förespråkade Folkpartiets medborgarkursen är djupt besviken att den röstades ned.

Svenskbladet har nu träffat Edvard Lundström från Folkpartiets integrationssamråd, arkitekterna bakom medborgarkursen, för att höra vad den planerades innehålla.

Folkpartiet anser att det är viktigt att invandrare känner till mer om Sveriges kultur och historia så att de kan förstå svenskarna bättre. De traditionella högtiderna är en av de hållpunkter som alla svenskar har gemensamt och det är särskilt viktigt att invandrarna känner till deras bakgrund samt hur svenskarna firar dem, Edvard Lundström berättar;
- Invandrarna måste känna till att de återkommande religiösa helgdagarna som Lucia, Midsommar och Valborg handlar om fylla, slagsmål och stök pa stan.

- I Stockholmsregionen ingår dessutom traditionellt sett en årlig Finlandskryssning där man fulhånglar med en främling på discot och dricker ljummen taxfreesprit i hytten tills man spyr på heltäckningsmattorna.

Lundström fortsätter att berätta om vikten av att invandrarna lär sig de svenska traditionerna;
- Varje hitkommen invandrare ska också  få lära sig nödvändigheten med att titta pa kommersiell amerikansk tecknad film på julafton varje år trots att man redan kan varenda sekvens utantill.

Ett annat viktigt led
för integration av invandrare är att man har samma syn pa kommunikation, ett område där Lundström menar att man haft stora problem att integrera Chilenare och andra Sydamerikaner;
- Absolut inte under några omständigheter får man le eller prata med främlingar vid busshållplatser, tågstationer eller andra naturliga mötesplatser där man stöter på okända människor.

- Man ska aldrig missa ett bra tillfälle att hålla käften brukar jag säga, sammanfattar Lundström.

En annan problematik med invandrargrupperna är deras annorlunda människosyn berättar Lundström;
- Vi svenskar har en helt annan människosyn än vissa av de invandrargrupper som kommer till Sverige. Till exempel håller de fast vid generationsfamljen där tre generationer bor under samma tak och man vårdar sina äldre i hemmet.

- Medborgarkursen syftade till att lära ut den svenska normen där, där jobb och självförverkligande kommer främst och man sätter sina föräldrar på ålderdomshem där de vårdas i anonymitet av underbetalda vårdbiträden samtidigt som man besöker dem två gånger i månaden,
förklarar Lundström.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Kvp HD Skd Ystad Skanskan DN BLT GP GP2 GT DN2 DN3
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev