Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 September 2022
 
Det är viktigt att invandrarna lär sig svenska traditioner, seder och bruk.
Det är viktigt att invandrarna lär sig svenska traditioner, seder och bruk.

FP skrotar medborgarkurs för invandrare

Publicerad: 2009-11-25

Efter Folkpartiets nyligen avslutade landsmöte slopades kravet på en så kallad medborgarkurs som syftade till att lära ut en svensk värdegrund till invandrare. Integrationsminister Nyamko Sabuni som var den som förespråkade Folkpartiets medborgarkursen är djupt besviken att den röstades ned.

Svenskbladet har nu träffat Edvard Lundström från Folkpartiets integrationssamråd, arkitekterna bakom medborgarkursen, för att höra vad den planerades innehålla.

Folkpartiet anser att det är viktigt att invandrare känner till mer om Sveriges kultur och historia så att de kan förstå svenskarna bättre. De traditionella högtiderna är en av de hållpunkter som alla svenskar har gemensamt och det är särskilt viktigt att invandrarna känner till deras bakgrund samt hur svenskarna firar dem, Edvard Lundström berättar;
- Invandrarna måste känna till att de återkommande religiösa helgdagarna som Lucia, Midsommar och Valborg handlar om fylla, slagsmål och stök pa stan.

- I Stockholmsregionen ingår dessutom traditionellt sett en årlig Finlandskryssning där man fulhånglar med en främling på discot och dricker ljummen taxfreesprit i hytten tills man spyr på heltäckningsmattorna.

Lundström fortsätter att berätta om vikten av att invandrarna lär sig de svenska traditionerna;
- Varje hitkommen invandrare ska också  få lära sig nödvändigheten med att titta pa kommersiell amerikansk tecknad film på julafton varje år trots att man redan kan varenda sekvens utantill.

Ett annat viktigt led
för integration av invandrare är att man har samma syn pa kommunikation, ett område där Lundström menar att man haft stora problem att integrera Chilenare och andra Sydamerikaner;
- Absolut inte under några omständigheter får man le eller prata med främlingar vid busshållplatser, tågstationer eller andra naturliga mötesplatser där man stöter på okända människor.

- Man ska aldrig missa ett bra tillfälle att hålla käften brukar jag säga, sammanfattar Lundström.

En annan problematik med invandrargrupperna är deras annorlunda människosyn berättar Lundström;
- Vi svenskar har en helt annan människosyn än vissa av de invandrargrupper som kommer till Sverige. Till exempel håller de fast vid generationsfamljen där tre generationer bor under samma tak och man vårdar sina äldre i hemmet.

- Medborgarkursen syftade till att lära ut den svenska normen där, där jobb och självförverkligande kommer främst och man sätter sina föräldrar på ålderdomshem där de vårdas i anonymitet av underbetalda vårdbiträden samtidigt som man besöker dem två gånger i månaden,
förklarar Lundström.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Kvp HD Skd Ystad Skanskan DN BLT GP GP2 GT DN2 DN3
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 6 kommentarer

fröken
Det heter chilenare och sydanerikaner, inte Chilenare och Sydamerikaner. *ler mot främlingar*

Eriksson, (för 45 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Jätteproblem!
Knivskarp poäng! Särskilt sett som Sverige saknar historia, kultur och intellektuell verksamhet. Extra spännande då resterande länder i världen, såklart, helt saknar alkoholrelaterade problem, andefattig populärkultur och intellektuellt närsynta individer!

Anders Svenberg, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Jätteproblem!
Många invandrare kommer ju från länder med en rik och mångtusenårig kultur, finkänslig litterär och intellektuell tradition och en fängslande historia. Detta tycker vi Volkpartister är ett jätteproblem eftersom de måste vänja sig vid att bo i ett rövhål vid världens ände som präglas av HB-fylla, dansbandsmusik och bingolotto!

Fritz Bjrklund, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

swedi
så töntig.. bazaa kan vi inte stena nån istället

Muammar Somal-ayaa, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Strålande!
Strålande, Birger. Strålande! När det kommer till satir är du en av de vassaste pennorna i landet. 4 real.

Pontus, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank