Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
1 Oktober 2023
 
Hästar har visat sig ha ett stabilt marknadsvärde.
Hästar har visat sig ha ett stabilt marknadsvärde.

Forskare; "Världens ekonomi nu hästbaserad"

Publicerad: 2013-02-25

En forskningsinsats delad av Amerikanska riksbanken federal reserve och ett ekonomiskt institut i Schweiz har under dagen konstaterat att världens ekonomi utvecklats till en hästbaserad fas.

- Värdet på hästar i handel, produkter och tjänster har visat sig stabilare än någon världsvaluta, ett värde som till och med överstiger guldet, förklarar Chuck Springsteen, forskningsledare i Washington DC.

Dr Springsteen menar att världsvalutornas värde mest varit påhittat och det är därför den ekonomiska krisen slagit så hårt sedan fastighetsaffärerna (där inga stall var inblandade), uppdagades i USA 2008;

- Historiskt sett har världens ekonomi kommit i faser, först byteshandel, sedan jordbruk, industrisamhälle och allra senast tjänstesamhället. Nu är vi alltså framme vid den nya ekonomin, det hästbaserade samhället, där alla tjänster och varor mäts i hästenheter.

Nyheten har lett till massinköp av hästar världen över, från Kapstaden till Venedig köper privatpersoner, finansinstitut och företag på sig hästar. Nöjesprofilen Bert Karlsson i Skara sägs ha gjort stora pengar tack vare ett lager av östeuropeiska hästar som han förvarat på sin camping.

Göran Stollerud, zoolog och ekonomisk professor vid Lunds universitet har kommenterat händelsen;
- Detta är egentligen ingen nyhet, många av de produkter och tjänster vi konsumerat dom senaste åren har i hemlighet varit hästbaserade.

- Ta exempelvis en barnfamilj där en eller flera personer rider, dom håller exempelvis en häst åt sin yngsta flicka. Dom gynnar ekonomin genom att betala stallplats, bete och ridlektioner.

- Efter ridlektionerna kan dom mycket väl ha åkt till IKEA för att äta hästköttbullar, som ju småbarn älskar. Tänk på det nästa gång ni ser en ridhjälm i IKEAs restaurang.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN1 DN2 DN3 DN4 DN5
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby