Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
Hästar har visat sig ha ett stabilt marknadsvärde.
Hästar har visat sig ha ett stabilt marknadsvärde.

Forskare; "Världens ekonomi nu hästbaserad"

Publicerad: 2013-02-25

En forskningsinsats delad av Amerikanska riksbanken federal reserve och ett ekonomiskt institut i Schweiz har under dagen konstaterat att världens ekonomi utvecklats till en hästbaserad fas.

- Värdet på hästar i handel, produkter och tjänster har visat sig stabilare än någon världsvaluta, ett värde som till och med överstiger guldet, förklarar Chuck Springsteen, forskningsledare i Washington DC.

Dr Springsteen menar att världsvalutornas värde mest varit påhittat och det är därför den ekonomiska krisen slagit så hårt sedan fastighetsaffärerna (där inga stall var inblandade), uppdagades i USA 2008;

- Historiskt sett har världens ekonomi kommit i faser, först byteshandel, sedan jordbruk, industrisamhälle och allra senast tjänstesamhället. Nu är vi alltså framme vid den nya ekonomin, det hästbaserade samhället, där alla tjänster och varor mäts i hästenheter.

Nyheten har lett till massinköp av hästar världen över, från Kapstaden till Venedig köper privatpersoner, finansinstitut och företag på sig hästar. Nöjesprofilen Bert Karlsson i Skara sägs ha gjort stora pengar tack vare ett lager av östeuropeiska hästar som han förvarat på sin camping.

Göran Stollerud, zoolog och ekonomisk professor vid Lunds universitet har kommenterat händelsen;
- Detta är egentligen ingen nyhet, många av de produkter och tjänster vi konsumerat dom senaste åren har i hemlighet varit hästbaserade.

- Ta exempelvis en barnfamilj där en eller flera personer rider, dom håller exempelvis en häst åt sin yngsta flicka. Dom gynnar ekonomin genom att betala stallplats, bete och ridlektioner.

- Efter ridlektionerna kan dom mycket väl ha åkt till IKEA för att äta hästköttbullar, som ju småbarn älskar. Tänk på det nästa gång ni ser en ridhjälm i IKEAs restaurang.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN1 DN2 DN3 DN4 DN5
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 10 kommentarer

Re: Massa hästar
Är du säker på att du har alla hästar hemma? 1.(eufemism) vara rudimentärt begåvad Synonymer: hjulet snurrar men hamstern är död, hissen går inte hela vägen upp, inte ha alla bestick i lådan, inte vara den vassaste kniven i lådan, inte ha alla indianer i kanoten, ljuset är tänt men ingen är hemma.

Marius van der Waal, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Massa hästar
Min bil ska tydligen ha 179 hästar, har letat överallt men tyvärr inte hittat dom.

Enok, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Kan ni inte skriva om nåt vettigt istället?
Kan ni inte skriva om nåt vettigt istället?T.ex om Alliansens häst-korvgrillning i Annie Lööfs gamla flickrum?

Balder Juuuuto, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Kom ner på jorden!
Jag tror häst som valuta är lite väl skrymmande för de flesta. Det övergår mitt förstånd hur man ska lösa det praktiskt om man ska betala köttbullar med mos på IKEA med 19 hästar. Sen har jag svårt att tro att folk vill ha en valuta som rymmer ur plånboken och som kan ge en rejäl spark på pungen.

Stefan Ingves, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Inte hästskit!
Oj det var inte hästskit! Förresten,vad betingar ett kilo hästskit i rubel idag?

Olle Magnafurst, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!
Twingly BlogRank