Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
5 2023
 

Bildt; "De kanske gick och fiskade?"

Publicerad: 2010-03-13

Carl Bildt har nu för första gången kommenterat torsdagens röstning i riksdagen vilken innebar att Sverige nu erkänner det som ett folkmord att Ottomanska riket brände, sköt, ströp och tvångsdeporterade 1,5 miljoner Armenier efter första världskriget.

Utrikesminister Carl Bildt har varit den drivande kraften som lett den borgerliga regeringen till att rösta mot att erkännandet skulle röstats igenom, dock under torsdagen röstades förslaget igenom med hjälp av fyra borgerliga röster.

Bildt menar att ingen av de som röstade igenom erkännandet faktiskt var där och att de inte med säkerhet kan säga vad som hände efter första världskriget;
- Vad vet vi, de kanske gick och fiskade och gick vilse när de skulle gå hem? Sen vandrade 700,000 ut i öknen mot Syrien av misstag?

- Dessutom tycker jag att formuleringen av hela händelseförloppet är missvisande. Om en enväldig diktatur, som det Ottomanska riket, väljer att systematiskt flytta runt och skjuta av en etniskt homogen grupp, som kristna armenier, vad är det då som säger att det är ett folkmord? Jag menar det är ju inte som när Hitler utrotade Judarna eller som när Saddam gasade ihjäl kurderna.

Utrikesministern menar även att det svenska beslutet kommer att skada den försoningsprocess som inletts mellan Armenien och Turkiet;
- Det bästa i den här situationen skulle istället vara att hålla på den gamla vanliga fittiga svenska neutralitetslinjen där vi varken säger bu eller bä, tillåter transitering, säljer järnmalm till Tyskland och överlämnar ett par hundra balter.

Turkiet reagerade starkt på torsdagens omröstning och har kallat hem sin Sverigeambassadör samt ställt in ett Sverigebesök som premiärminister Erdogan planerade utföra. Politiskt sakkunniga menar dock att detta endast är en symbolisk markering och att det inte kommer ha någon inverkan på svenskt vardagsliv.

Rykten gör dock gällande att Turkiet planerar en omfattande aktion som påtryckningsmedel  för att få svenskarna att ta tillbaka resultatet av omröstningen. Ett så kallat "kebabembargo" där samtliga turkägda gatukök och pizzerior över hela Sverige skulle slute sälj kebab vilket skulle göra det omöjligt att beställa kebabpizza över hela Sverige.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev