Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
2 Oktober 2022
 
Även gummor och påskkärringar kommer numera att kunna bötfällas om de bär huvudduk.
Även gummor och påskkärringar kommer numera att kunna bötfällas om de bär huvudduk.

0.000003% av befolkningen kräver ny lag

Publicerad: 2010-08-06

Utbildningsminister Jan Björklund identifierade idag den i särklass absolut viktigaste frågan inför valet 2010 vilken utklassar alla de andra frågorna såsom tillväxt, miljö och utbildning.

Enligt Björklunds nya förslag ska det nu på samtliga läroverk i Sverige vara totalförbud mot att bära så kallad huvudduk, Björklund motiverar sitt utspel;
- Skolan är en plats där vi ska lära ut demokrati, jämlikhet och frihet, då kan vi inte ha folk som gör precis som de vill och klär sig som enbart de känner för.

Tjänstemän vid justitiedepartementet har kommit med åtskilliga invändningar vad gäller Björklunds utspel, de flesta invändningar handlar om att själva frågan är en icke-fråga pga den mycket begränsade omfattningen av det så kallade "problemet";
- Aldrig någonsin har väl en så liten grupp i samhället, de som bär burka, tagit upp så många regeringstimmar som denna, berättar en anonym tjänsteman.

- Antalet burkaanvändare i Sverige uppskattas till färre än 30, av dessa är det en person som går på högskola, berättar tjänstemannen.

Den andra invändningen som riktats mot den nya bestämmelsen är att den sidoeffekt som uppstår innebär ett förbud mot alla typer av huvuddukar, både för gamla gummor och påskkärringar;

- Vi kan inte skilja på folk och folk, en huvudduk är samma sak för alla oavsett om det är en huvudduk, en burka eller en sjal, berättar Tobias Lindholm, verkställande överjurist vid Justitiedepartementet.

- Sverige är ett fritt land där vi nu även ska tvinga invandrare att vara fria, då går det inte att vi diskriminerar och tillåter svenskar att klä sig som de vill heller, alla huvddukar måste försvinna med detta beslut i annat fall blir det i praktiken omöjligt att genomföra.

Göran Stollerud, professor i statsvetenskap samt religionsvetenskap vid Lunds Universitet har kommenterat nyheten;
- Kampen om Sverigedemokraternas 5% andel av väljarna är hård och nu gör Folkpartiet allt för att komma åt dem, ungefär som i valet 2002, jag hoppas det kommer rinna ut i sanden så vi får behålla våra påskkärringar.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 DN2 SvD6
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 13 kommentarer

Hucklen
Hucklen är ju så jävla fult. Det kom vi på redan för femti eller hundra år sedan. OK - Krösamaja kan ha huckle på sig, för Emil utspelar sig väl för 100-150 år sedan. Men så är hon ju inte riktigt klok heller och skrämmer barnen gör hon också. Och säger tifus fast det heter tyfus. Det kanske inte borde vara formellt förbud mot hucklen, men det är så jävla fult att det kan räknas till vanligt folkvett att avstå från att bära dem.

Janne Vajsing, (för 34 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Stollerud
Jag trodde professor Stollerud var verksam vid Lundsala eller möjligen Upplunda universitet (svårt att skilja på dem).

det du, (för 41 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

paradox
är det bara jag som tycker det är paradoxalt att det enda liberalerna vill är att förbjuda saker och bestämma hur folk ska klä sig och sköta sina liv?

dwg, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Mogadishu
Det finns gott om folk du kan vända dig till för stöd i ditt motstånd av nästan vad som helst. Detta trollar ju tyvärr inte bort grundparadoxen - man ska försvara folks frihet med tvångsmetoder och inskränkning av frihet. Låter som dubbeltänk i mina öron...

Abel, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Mogadishu
Det handlar inte om huvudduk. Det handlar om dessa som gömmer ansiktet typ rånarluva. Och jag misstänker att många fler än dessa 0,0000003% som ni menar är emot det. Så kul är det inte. Verkligheten överträffar skämtet, det lovar jag.

Hassan->Hasse, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank