Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Bamse skapad av Rune Andréasson - det moderna varghatets fader
Bamse skapad av Rune Andréasson - det moderna varghatets fader

Traumatiska minnen från Bamse bakom varghatet

Publicerad: 2012-04-09

En djup psykologisk analys av hundra jägare i åldern 23-70 har avslöjat att traumatiska minnen från barndomen ligger bakom det djupa varghatet.

Psykologer fann att populärkulturella fenomen såsom Bamse och barnboksserien Ludde cementerade varghatet hos männen i ung ålder, den ondskefulla vargen är ständig antagonist och motarbetar huvudrollsinnehavaren.

- De traumatiska minnet av när vargen stjäl Bamses dunderhonung har legat kvar i det undermedvetna sedan tre-fyra årsåldern, och det manifesterar sig alltså i en irrationell och ologisk blodtörst i vuxen ålder, förklarar Doktor Kristina Axelros, huvudpsykolog vid Karolinska institutets psykologiavdelning.

Det som tidigare förklarats som en socio-politisk konflikt mellan storstad och landsbygd har alltså en psykologisk förklaring berättar doktor Axelros;
- Vi vet inte varför Rune Andréasson och Ulf Löfgren hatade vargar så mycket att de ville överföra sina fördomar till miljontals med svenska barn, men det har fått ödesdigra konsekvenser för statens rovdjurspolitik.

Förutom minnen från barndomen gjordes även en profilering av jägarnas uppfattningsvärld och även denna pekade på en mental utmattning vad gällde empati med djur och natur;
- Det verkar som jägare vill ha en trofé hemma från varje typ av djur som man kan skjuta ihjäl med ett gevär, och eftersom vargen är fridlyst är det den mest åtråvärda trofén.

- Egentligen är det jävligt barnsligt att jaga djur bara för nöjes skulle, man kunde hoppas att jägarna växer upp en dag, förklarar doktor Axelros.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 18 kommentarer

dröl
Men ä dom helt tappade eller ? Ska inte ongera få se på bamse hädanefter för att nön typ av forskare har kopplat ihop honom med varghat nu då ? Å tintin ä rasist för han råke säge fel ord te en människa med färgen svart, säg te förskera att dom får gissa mä domhetera nu inna dom anklagar alle BRA barnprogram !

johan, (för 43 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Re: Re: Äntligen!
Äh kom i gen nu Saxxon-88, du kan säga som det är till mig. Å ingen kan på riktigt ha ett nick som bjärnemyr. men jag fattar vad du menar med inte så mycket, blink blink SD Rulez Hell On!

AIKforever, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Re: Äntligen!
Jag känner inte till någon "Saxxon-88", jag är mig själv och känner mig faktiskt lite kränkt när du skriver att jag är fjantig och inte "kör under eget nick". När jag skriver "vargar" och "sorkar" menar jag vargar och sorkar. Det har inte så mycket med (mänsklig) invandring att göra.

Joseph G Bjrnemyr, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Re: Äntligen!
Fan det blev fel. ska inte vara CD 2013, det är ju fånigt. Ska va SD 2013!

AIKforever, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Äntligen!
@Joseph G Bjärnemyr - Det är Du va Saxxon-88? Fjantigt att inte köra under eget nick. Men smart att skriva 'vargar' i stället för berikare. Men jag fattar inte vilka sorkarna ska va. Är det de smutsiga rödingarna? CD 2013!

AIKforever, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank