Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
16 Juni 2024
 
Smurfarna; "En stor gay-community ute på landet", och de drogglorifierande missbrukarna Bamse och Asterix.
Smurfarna; "En stor gay-community ute på landet", och de drogglorifierande missbrukarna Bamse och Asterix.

Tintin-bråket fortsätter

Publicerad: 2009-01-14

Efter den Brittiske politikern Matthew Parris uttalande om att Tintin är gay har det debatterats livligt. Vissa påstår att Tintins brist på kontakt med det motsatta könet beror på att hans skapare Hérge idealiserade kvinnor och blev ammad ända tills han var tolv år gammal. Andra menar på att Tintins förhållande till Kapten Haddock är rent platoniskt och han faktiskt aldrig har sex med kaptenen som snarare är en slags vildare äventyrlig  förebild till Tintins mer reserverade homostil.

- Man kan säga att Kapten Haddock är en manlig Corky och Tintin är den isolerade hyperintelligenta bögen som ständigt håller tillbaka sina känslor men som i hemlighet fantiserar om att masochistiskt sitta mitt i runkcirkeln och bara ta emot, kommenterar kulturskribenten och seriekännaren Ulrik Svandorff.

Svandorff menar även att Tintin är långt ifrån den enda gay-karaktären bland seriefigurer;

- Smurfarna lever isolerade i en stor Gay-community ute på landet, ledd av en skäggig patriark och ständigt på flykt undan Gaybashern Gargamel. Det finns bara en enda kvinna bland dem, Smurfina, och hon har aldrig någon pojkvän, en typisk faghag.

Även andra seriefigurer har diskuterats i debatten, favoriten Bamse har ratats som förebild på grund av hans periodande. Alkoholen är fiffigt omskriven som "honung" i denna serie, när Bamse äter sin honung blir han stor och stark och löser alla problem, kritik som fått S-kvinnorna att vilja förbjuda Bamse, eller sätta en åldersgräns på 18 år för att köpa Bamses serietidning eller dvd:er med den tecknade serien.

- Det är helt fel det som barnen lär sig från Bamse, säger Gunilla Ingemansson från S-kvinnorna. Så fort man råkar på minsta problem ska man ta till flaskan och supa sig full, sen löser sig allt, man blir jättestark och oövervinnerlig. Det är inte konstigt att vi har ett sånt problem med ungdomsfylleri med såna förebilder, vi måste lära barnen att man kan vara sig själv och att man duger helt utan alkohol.

Även Asterix, den galliske hjälten, får denna kritik;

- Det är bara våld och droger i Asterix, först drogar de sig och sen ska de slå folk på käften, kommenterar Ingemansson. Jag har inte sett något värre sen gangbang-scenerna i "Shocking Truth" ska vi verkligen ha det såhär? Vi yrkar nu på en genomgående rensning av Bamse och Asterix från alla Sveriges bibliotek.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!