Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Smurfarna; "En stor gay-community ute på landet", och de drogglorifierande missbrukarna Bamse och Asterix.
Smurfarna; "En stor gay-community ute på landet", och de drogglorifierande missbrukarna Bamse och Asterix.

Tintin-bråket fortsätter

Publicerad: 2009-01-14

Efter den Brittiske politikern Matthew Parris uttalande om att Tintin är gay har det debatterats livligt. Vissa påstår att Tintins brist på kontakt med det motsatta könet beror på att hans skapare Hérge idealiserade kvinnor och blev ammad ända tills han var tolv år gammal. Andra menar på att Tintins förhållande till Kapten Haddock är rent platoniskt och han faktiskt aldrig har sex med kaptenen som snarare är en slags vildare äventyrlig  förebild till Tintins mer reserverade homostil.

- Man kan säga att Kapten Haddock är en manlig Corky och Tintin är den isolerade hyperintelligenta bögen som ständigt håller tillbaka sina känslor men som i hemlighet fantiserar om att masochistiskt sitta mitt i runkcirkeln och bara ta emot, kommenterar kulturskribenten och seriekännaren Ulrik Svandorff.

Svandorff menar även att Tintin är långt ifrån den enda gay-karaktären bland seriefigurer;

- Smurfarna lever isolerade i en stor Gay-community ute på landet, ledd av en skäggig patriark och ständigt på flykt undan Gaybashern Gargamel. Det finns bara en enda kvinna bland dem, Smurfina, och hon har aldrig någon pojkvän, en typisk faghag.

Även andra seriefigurer har diskuterats i debatten, favoriten Bamse har ratats som förebild på grund av hans periodande. Alkoholen är fiffigt omskriven som "honung" i denna serie, när Bamse äter sin honung blir han stor och stark och löser alla problem, kritik som fått S-kvinnorna att vilja förbjuda Bamse, eller sätta en åldersgräns på 18 år för att köpa Bamses serietidning eller dvd:er med den tecknade serien.

- Det är helt fel det som barnen lär sig från Bamse, säger Gunilla Ingemansson från S-kvinnorna. Så fort man råkar på minsta problem ska man ta till flaskan och supa sig full, sen löser sig allt, man blir jättestark och oövervinnerlig. Det är inte konstigt att vi har ett sånt problem med ungdomsfylleri med såna förebilder, vi måste lära barnen att man kan vara sig själv och att man duger helt utan alkohol.

Även Asterix, den galliske hjälten, får denna kritik;

- Det är bara våld och droger i Asterix, först drogar de sig och sen ska de slå folk på käften, kommenterar Ingemansson. Jag har inte sett något värre sen gangbang-scenerna i "Shocking Truth" ska vi verkligen ha det såhär? Vi yrkar nu på en genomgående rensning av Bamse och Asterix från alla Sveriges bibliotek.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

På nätet
På nätet finns det bilder på hur Smurfina sitter och glänser mitt i runkcirkeln i gammal fin heterosexuell, men barnförbjuden anda. Förlåt - smurfcirkeln heter det.

Sprutsmurfen, (för 34 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Löjligt!
Linda, det här är en satirisk sida med fejkade nyheter. Artikeln är på skoj. Tagga ner.

Marina, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Löjligt!
Detta är inte alls på skoj, nej nej! :) Fast det där med smurfarna är nästan sant. Hur kan det bli fler småsmurfar om Smurfan aldrig får en pojkvän? It's a conspiracy!

Dan, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Löjligt!
Jag är uppväxt med alla de seriefigurer som nämns i artikeln och har aldrig i min vildaste fantasi kunnat dra en sådan slutsats. Dessa serier är skrivna för barn, inte för vuxna. Så sluta tolka dem med er bittra syn på livet, barnen reagerar inte så alls. Att dra paralleller mellan Bamses honung och ungdomsfylleri är det mest patetiska jag någonsin har hört. Kan ni verkligen inte hitta en bättre orsak? Jag är tjugo år och har uppenbarligen mer vett i skallen än ni.

Linda, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank