Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Kina kommer endast att tillåta sin egen piratversion av Avatar.
Kina kommer endast att tillåta sin egen piratversion av Avatar.

Skenheliga västerlänningar upprörda över Kinesiskt Avatarförbud

Publicerad: 2010-01-19

Den stora konkurrensen med den nysläppta kinesiska storfilmen Confucius gör att kinesiska myndigheter har förbjudit 2D-versionen av filmen Avatar. Eftersom det finns ytterst få biografer i Kina som kan visa 3D-versionen av filmen innebär det i praktiken att man omöjliggjort visning av filmen helt.

Antagligen hänger beslutet samman med att den kinesiska storfilmen Confucius hade premiär i fredags, en film om den kände kinesiske filosofen vid samma namn. Filmen anses av myndigheterna vara mer mentalt uppbyggande än det amerikanska Hollywoodtramset i Avatar. Dessutom gynnar det kinesisk film ifall folk väljer att se den istället för Avatar.

Skenheliga västerlänningar som helt ignorerat Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna de senaste 30 åren kokar nu av ilska över det orättvisa beslutet att förbjuda visning av Avatar. En av de många upprörda personerna är Håkan Welin 32 från Linköping;
- Det här är ju helt för jävligt, kan dem göra så? Bestämma att ingen får gå och se Avatar?! Jag visste väl att de var strikta i Kina men det här är ju löjligt, man kan ju inte förbjuda en film! Folk måste ju få välja själva vad de vill gå och se!

Linus Ekstrand 23, är också upprörd och håller med Håkan;
- Avatar är världens bästa film, och den vill Kinesiska regeringen undanhålla sitt folk, det är fan ett brott mot de mänskliga rättigheterna om något! Jag ska sluta köpa billig kinesisk elektronik, nu är det fan bojkott som gäller!

Ellen Stjärnberg, presschef vid svenska Amnesty International kommenterar;
- Det är svårt att inte bli så cynisk att man dunkar huvudet i väggen tills man slår sig själv medvetslös.

- Vi har under åratal försökt uppmärksamma om den grymma situationen i Kina, nackskotten som utdöms till fångar under opålitliga rättegångar, förföljelse av Falun Gong-anhängare, organstölder från fängslade motståndare, ockupationen av Tibet och förföljelsen av Uighurer och andra folkslag.


- Men först när decenniets mest överskattade själlösa förutsägbara datoranimations-special-effekt film blir förbjuden är det någon i väst som uppmärksammar censuren i Kina.

- Om ni ursäktar mig ska jag bara gå in i rummet här borta och dunka skallen i väggen tills jag slår mig själv medvetslös,
avslutar Ellen Stjärnberg intervjuen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

Re: *suck*
Det räcker med att det kanske är sant - Bara misstanken är tillräckligt. Det är ju förjävligt att Kina möjligen stoppar den mest världsbästa filmen någonsin. Det här placerar Kina på samma lista som Norge, Sovjetunionen och nazi-Tyskland!

Jens-Jasper G., (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

*suck*
Det här är problemet med media. DN skriver "troligen" och "enligt källor". Du tar förgivet att allt som står i tidningen är sant. Stackars människa

*suck*, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Kina kan inte stoppa sina folk att titta på Avata
Men inte på 3D!!! Det är ju förjävligt...

Jens-Jasper G., (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Kina kan inte stoppa sina folk att titta på Avata
De har ju filmen på sina hårddiskar.

Fan, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Twingly BlogRank