Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
13 Oktober 2024
 
Nämndemännen finns att beskåda i Sverigesalen på Tekniska museet i Stockholm.
Nämndemännen finns att beskåda i Sverigesalen på Tekniska museet i Stockholm.

Piratebay Juryn ställs ut på Tekniska Museet

Publicerad: 2009-04-20

Tekniska museet i Stockholm ställer nu ut domaren samt nämndemännen som deltog i rättegången mot The Pirate Bay. Domare samt nämndemän hade som uppgift att avgöra om männen bakom Pirate bay hade gjort sig skyldiga till "medhjälp till brott mot upphovsrättslagen", ett brott som de också fann dem skyldiga till.

Nämndemän och domare kommer nu ställas ut av Tekniska museet i samband med en utställning om Teknik och Upphovsrätt. Efter att ha dementerat att Björn Ulvaeus inte kommer ingå berättar Nils Olander, intendent på Tekniska Museet, om utställningen;
- Förutom att nämndemännen har ett symboliskt värde då de deltog i rättegången så är samtliga av dem samt domaren uråldriga, de hör verkligen hemma på ett museum. Det enda vi har som är äldre än dem på muséet är ångloket från 1878 som vi köpte in från Mariefreds kommun förrförra året.

- Deras teknisk okunnighet är verkligen pinsamt låg, en av dem försökte trycka in en hundralapp i kortläsarterminalen i caféet , en annan frågade vart "veven" till kundtelefonen vid ingången är, tillägger Olander med kvävt tillbakahållet nördfnissande.

Nämndemännen kan ses i Sverigesalen på Tekniska museet från och med måndagen den 20:e april. De står utställda tillsammans med en kassettbandspelare ur muséets samling samt en av Henrik Ponténs favorit-buttplugs. Utställningen handlar nämligen om kopiering och teknik, att tekniken hamnat i strid med upphovsrätten är nämligen ingen ny företeelse.

På 1970-talet handlade striden om kopiering av musik på kassettband, samt den numera legendariska konflikten mellan dansbanden och discomusik. I kort gick konflikten ut på att ingen ville lyssna på dansband längre och att danskbandsmusikerna var tvungna att klippa sig och skaffa riktiga jobb. Musikerförbundet krävde en discoavgift och spritstopp för restauranger som gick över från levande till inspelad musik, i slutänden blev det dock istället fråga om en licensavgift.

1981 klagade Per Gessle på att han inte hade råd att klippa håret eftersom ungdomar lånade skivor av varandra och spelade in musik från radio istället för att köpa hans skivor. Detta gav upphov till att en så kallad "kassettersättning" infördes, en avgift som togs ut på tomma kassettband, den existerar än idag och kallas för "privatkopieringsersättning" och tas ut på försäljning av brännbara cd-skivor samt mp3-spelare. Trots detta har Per Gessle 28 år senare fortfarande samma hopplöst blonderade tantfrisyr.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev