Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Pippi Långstrumps böcker och Pippi-dockor slängs på bål.
Pippi Långstrumps böcker och Pippi-dockor slängs på bål.

Bränn böckerna! kräver pensionären Pippi Långstrump.

Publicerad: 2010-11-26

Fredag den 26 november blir Pippi Långstrump folkpensionär.

Svenskbladet har varit i kontakt med födelsedagsbarnet som låter meddela att från och med nu vill hon inte ha mer uppmärksamhet. Hon har med ålderns rätt dragit sig undan strålkastarljuset och allt publicerat material kommer att återkallas, alla filmer brännas och allt som har Pippi-tryck beläggs med säljförbud.


Enligt Malin Billing, på företaget Saltkråkan AB, som äger upphovsrätten till alla Astrid Lindgrens figurer kommer man att göra vad som står i deras makt för att Pippi Långstrumps önskemål respekteras. Bland annat bevakar man marknaden med agenterna Kling och Klang, ett par pensionerade poliser som numera arbetar på Anderssonskans Kalles detektivbyrå. Kling och Klang har rätt att konfiskera allt Pippimaterial de ser ute i butikerna och på nätet.


”Ett äventyr på is” – en show baserad på böckerna om Pippi Långstrump, som planerats till våren kommer att ställas in. Pippi vill inte synas någonstans.


- En stjärna måste få dra sig tillbaka på ålderns höst, har jag inte arbetat tillräckligt länge redan? Dragit in pengar till staten, placerat Sverige på barnbokskartan och till och med medverkat i en usel tecknad film. Det ska bli ett nöje att se den och alla kopior av den brinna på ett bål, meddelar jubilaren från sitt hem per telefon.

- Inte heller vill jag höra orden krumelurpiller, sakletare eller en kappsäck full med pengar. Ord, uttryck och annat som är relaterat till min existens ska bort. Jag önskar dessutom att barn i framtiden ska slippa heta Tommy och Annika, men där har varken jag och företaget Saltkråkan AB något att säga till om, tyvärr.

Barnfamiljer kommer att få sina hem genomsökta i jakten på Pippi-relaterat material som nu ska bort. Man har fram till den 15 december 2010 på sig att frivilligt lämna in böcker och filmer på biblioteken, som kommer att fungera som uppsamlingsplatser, men efter detta beläggs varje litet suddigum, eller klistermärke med ett vite på uppemot 4000: - kronor och allt innehav kommer att betraktas som illegalt.


Pengarna går till Saltkråkan AB, som fördelar summan mellan Pippi Långstrump och Astrid Lindgrens barnsjukhus och sig själva. Hur exakt fördelningen ser ut vill inte Saltkråkan gå in på.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: SvD GP GP GP Sydsvenskan Sydsvenskan Exp DN SR SR GD My Newsdesk Legacy HBL SaltkrÃ¥kan AB Astrid Lindgren AB YLE
Annons