Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Oavsett om det dr ett stfrs eller ett pungskydd s r det groteskt.
Oavsett om det dr ett stfrs eller ett pungskydd s r det groteskt.

Ointresserade ungdomar fortfarande ointresserade av Opera och balett

Publicerad: 2009-04-16

Teater, dans- och operascener lägger stora resurser på att nå apatiska och ointresserade ungdomar, men detta är inte nog. Undersökningar har visat att endast fem procent av Kungliga operans besökare förra året var under 23 år. Flera institutioner såsom Kungliga operan, Kungliga baletten och Folkoperan satsar nu på lägre biljettpriser för att locka in fler ointresserade ungdomar på deras föreställningar.

Svenskbladet har genomfört en undersökning och frågat ett antal ungdomar ifall de skulle besöka balett, teater eller opera ifall biljettpriserna var lägre;

Peter Lindh, 17 år från förorten Spånga har en kritisk inställning;
- Jag tror ärligt talat att jag hellre roar mig med att stoppa in tandpetare i urinröret via ollonöppningen än frivilligt går på balett.

- Möjligtvis nöjer jag mig med att rycka hårstrån från pungen, tillägger Peter.

Katarina Lind 22 år från söderförorten Masmo har liknande synpunkter;
- Fatta att jag inte vill sitta och kolla på folk i trikåer i tre timmar, lyssna på kass musik och dessutom behöva betala för det
. Varför får 40-talisterna fyra operor, två baletter och femton teatrar. Varför kan inte Rock, skatepunk eller synthmusik få miljoner i bidrag?

Fabian Bergh 20 år från Sollentuna är dock positivt inställd till förslaget;
- Jag skulle helt klart gå på några pjäser av August Strindberg om biljettpriserna var lägre, och gärna något av Seamus Heaney.
Nä jag skojar bara, jag stannar hellre hemma och tittar på Walker Texas Ranger och Americans Funniest Home videos på Kanal 5, berättar Fabian.

Kulturexperten Kristoffer-Bengt Benoarm har kommenterat den rådande situationen;
- Kulturinstitutionerna är desperata att engagera en ny generation besökare innan köttberget som står för 97% av deras nuvarande besökare börjar dö av. Ifall de börjar få låga besöksantal kommer de förlora sina kulturbidrag från staten. Kungliga balettensemblen ensam mottog över 10,2 miljoner kronor i kulturbidrag förra året, sen finns såklart kungliga operan, Stockholms stadsteater samt en mängd mindre teatrar och orkestrar.

Både balett, opera och teater höjer till hösten åldersgränsen för dem som får köpa biljetter till halva priset från 16 till 26 år. Operan ska dessutom marknadsföra sig genom bloggar och andra nätbaserade kanaler som ungdomar ofta besöker. Genom att ge fler ungdomar möjlighet att köpa biljetter för halva priset hoppas man nu sänka medelåldern i publiken enligt Kristoffer Benoarm.
- Vad man kanske inte tänkt på i sammanhanget är att ungdomar är genomgående totalt ointresserade av opera och balett, tillägger Benoarm.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam