Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Calskrove r en utskt delikatess frn Skellefte.
Calskrove r en utskt delikatess frn Skellefte.

Ny bok guidar till svenska delikatesser

Publicerad: 2010-06-28

I den påstått icke medvetet pretantiösa boken "Made in Sweden" har kocken Jens Linder tillsammans med fotografen Stefan Wettainen gett sig ut på jakt efter svenska delikatesser.

Arbetet med boken har pågått under flera år och har lett till resor över hela Sverige där alla möjliga maträtter och råvaror har snokats fram för att tillagas av Linder och sedan fotograferas av Wettainen. Motivationen till att skapa boken härstammar från Linders intresse för råvaror, han har alltid tyckt att svenska råvaror är minst lika bra som italienska, trots att inte en käft i hela världen hört talas om svenska råvaror men hela världen hört talas om italienska råvaror.

Förutom renkött och fiskar med konstiga namn som ingen normal människa skulle röra bjuder boken på en intressant överraskning från Västerbotten, i Skelleftå på restaurant Tre Kronor har ägaren Arkan Kader skapat det kulinariska mästerverket Calskrove, en gigantiskt stor Calzone med ett inbakad skrovmål i. Närmare bestämt en stor pizza med två stycken 90 grams hamburgare med bröd, sallad, dressing och pommes frites, allting inbakat med ost och skinka.

Produktchefen Ulrika Makrill-Svensson vid utgivande förlag Bonnier Fakta berättar om boken;
- Detta är den ultimata medelklass-presenten som man kan ge bort i födelsedagspresent eller julklapp till folk man bara känner halvt om halvt men som man vill imponera på.

- Den är något av en hyllvärmare där ingen någonsin verkligen orkar tillaga något recept, kanske just eftersom det är jobbigt att åka till Svappavara för att köpa renkött eller Värmland för att köpa något äckligt rostat mjöl, men själva närvaron av boken visar ändå på ett högt sofistikerat matintresse hos ägaren.

- Boken är snarare tänkt som ett bildspel för matonanister och en skrytig bok att låta ligga framme nästa gång man har gäster hemma, förklarar Makrill-Svensson.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: svt DN nowness
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev