Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
En t-shirt och mugg med tryck samt en Aladdinask blir det nya priset.
En t-shirt och mugg med tryck samt en Aladdinask blir det nya priset.

Nobelpriset nedskrivet till Aladdinask, mugg och t-shirt

Publicerad: 2012-06-12

Nobelstiftelsen meddelar via ett pressmeddelande att Nobelprisets prissumma sänks dramatiskt, från 10 miljoner kronor till två presentföremål och en Aladdinask.

Beslutet att sänka prissumman från 10 miljoner kronor till en T-shirt, mugg och Aladdinask hänger samman med den bedömning som styrelsen idag gör av möjligheterna att få en realavkastning på Nobelstiftelsens kapital under de närmaste åren.

- Vi kan inte spendera hela Nobelstiftelsens kapital på en och samma gång, då blir det omöjligt att dela ut priset i framtiden, denna nedskrivning säkrar möjligheterna för att dela ut priset i framtiden, lyder Nobelstiftelsens pressmeddelande.

1901 då det första nobelpriset delades ut var prissumman 150 782 kronor, vilket motsvarar drygt 8 miljoner kronor i 2011 års penningvärde, men i den finansiella krisens spår har man nu beslutat att sänka prissumman. Det var dock inget lätt beslut, efter en utredning förkastades Nobelstiftelsens första förslag, en Aladdinask samt en fågelholk gjord i träslöjden av mellanstadielever.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SVD MyNewsDesk UNT DN Expressen SVT TV4 SydSvenskan GP NT NSD Aftonbladet Kuriren
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev