Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 September 2022
 
En t-shirt och mugg med tryck samt en Aladdinask blir det nya priset.
En t-shirt och mugg med tryck samt en Aladdinask blir det nya priset.

Nobelpriset nedskrivet till Aladdinask, mugg och t-shirt

Publicerad: 2012-06-12

Nobelstiftelsen meddelar via ett pressmeddelande att Nobelprisets prissumma sänks dramatiskt, från 10 miljoner kronor till två presentföremål och en Aladdinask.

Beslutet att sänka prissumman från 10 miljoner kronor till en T-shirt, mugg och Aladdinask hänger samman med den bedömning som styrelsen idag gör av möjligheterna att få en realavkastning på Nobelstiftelsens kapital under de närmaste åren.

- Vi kan inte spendera hela Nobelstiftelsens kapital på en och samma gång, då blir det omöjligt att dela ut priset i framtiden, denna nedskrivning säkrar möjligheterna för att dela ut priset i framtiden, lyder Nobelstiftelsens pressmeddelande.

1901 då det första nobelpriset delades ut var prissumman 150 782 kronor, vilket motsvarar drygt 8 miljoner kronor i 2011 års penningvärde, men i den finansiella krisens spår har man nu beslutat att sänka prissumman. Det var dock inget lätt beslut, efter en utredning förkastades Nobelstiftelsens första förslag, en Aladdinask samt en fågelholk gjord i träslöjden av mellanstadielever.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SVD MyNewsDesk UNT DN Expressen SVT TV4 SydSvenskan GP NT NSD Aftonbladet Kuriren
Läsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 13 kommentarer

ööö
vad gör han?

mesen, (för 20 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Dålig reklam för Sverige
Hoppas verkligen att de skippar Aladdin-asken, nu när de ersatt trillingnöt med trillingbajs. Då är det faktiskt bättre med en fågelholk gjord i träslöjden av mellanstadielever.

Max Böge-Jensen, (för 34 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Marknadsanpassa
Jag forskar också i ekonomi.Hur jag än gör så är jag pank i slutet på månaden,det enda sättet att få det att gå ihop vore att vinna Nobels ekonomipris!

Henka Hanka Sig-Fram, (för 45 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Marknadsanpassa
Det finns inget Nobelpris i ekonomi, däremot brukar Sveriges riksbank på oklara grunder dela ut ett pris i ekonomisk 'vetenskap' till Alfred Nobels minne. Att de får vara med på samma cermoni som de riktiga Nobelprisen är en skymf mot Nobels minne!

pettman, (för 45 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Marknadsanpassa
Att sen Mikael Damberg gick för totalkollision var ju något man ändå fick räkna med. Jag menar,hade Löfve´n haft tillträde till riksdagen så hade han givetvis betalat för lunchen med egna rikskuponger.

Robert Nilsson, (för 45 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!
Twingly BlogRank