Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Anders Zorns målningar uppdateras nu med sk tribaltatueringar för att locka yngre besökare.
Anders Zorns målningar uppdateras nu med sk tribaltatueringar för att locka yngre besökare.

Nationalmuseum ändrar på historiska målningar

Publicerad: 2009-08-03

Anders Zorns välkända tavlor ingår i en grupp utvalda konstverk som kommer att ändras och förses med diverse moderna företeelser så som tatueringar, piercingar och mobiltelefoner. Förändringen i tavlorna är ett led i en förnyelseprocess som Nationalmuseum i Stockholm genomgår för att locka en yngre publik.

Museikonservatorn Paul Röss vid Nationalmuseum kommenterar;
- Genom förnyelse vill vi på Nationalmuseum locka en yngre publik, dagens ungdomar kan inte relatera till de föråldrade motiven på de här tavlorna. Till exempel handlar inte längre August Malmströms målning Grindslanten om en slant, istället bråkar nu pojkarna om ett Pokemon samlarkort.

Paul Röss berättar mer om varför Nationalmuseum tagit det drastiska beslutet att permanent ändra på dessa historiska tavlor;
- Det är en stor uppoffring men vi måste visa att vi menar allvar och att detta är en genomgående förändring. Vi anser att det är legitimt att ändra på tavlorna, människans uppfattning om skönhet har alltid ändrats med olika tidsåldrar.

- I dagens kroppsfixerade samhälle är det smalhet och stora bröst som betraktas som beskrivs som skönhet, på början av 1900-talet var det de klassiska kvinnliga runda formerna som var idealet. Genom att lägga till nya detaljer i dessa målningar får vi helt enkelt resultatet hur tavlorna hade sett ut ifall konstnärerna hade målat dem idag.

"Badande kullor" är en av Zorns målningar som ändrats genom att lägga till så kallade tribal-tatueringar på kullornas armar och svank. Ytterligare målningar som ändrats är Gustaf Cederströms "Karl den XIIs likfärd", vilken är omdöpt till "Karl den XII chillar" och nu istället för en död Karl XII visar kungen sovandes med iPod-hörlurar instuckna i öronen. Även Anders Zorns "Stickande Kulla" har ändrats, målningens nya namn är "Kulla spelar GTA" och den tråkiga stickningen har ersatts med en mera tidsenlig Sony PSP.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev