Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Den tvångsmatade bulldogen Charlie är Lars Vilks senaste konstverk.
Den tvångsmatade bulldogen Charlie är Lars Vilks senaste konstverk.

Lars Vilks tvångsmatar hund

Publicerad: 2010-10-06

På onsdagen visade Lars Vilks upp sitt senaste konstprojekt inför allmänheten. Konstverket heter "Den femte dödssynden" vilket syftar på den kristna tron med dess sju dödssynder, verket har tagit Vilks flera månader att förbereda.

"Den femte dödssynden" består nämligen utav den sexåriga bulldogen Charlie, vilken Vilks köpt på Blocket och som han sedan har tvångsmatat under de senaste sju månaderna. Hunden har fått ett flertal måltider om dagen och har enbart vistats i Vilks garage för att minimera all motion.

Vilks berättar om sitt nya konstverk och vad det betyder för honom;
- Jag utforskar nu alla aspekter kring tro och religion, precis som tidigare har detta konstverk sitt ursprung i den kristna trosuppfattningen.

- Inom kristendomen är de sju dödssynderna en grundpelare, den femte dödssynden är frosseri och det är just den som återspeglas i detta konstverk,
förklarar Vilks.

Lars Vilks berättar hur han under sju månader har matat bulldogen Charlie med pommes frites, pizza, hamburgare och kebab från ett lokalt gatukök. Allt för att Charlie på en kort tidsperiod ska växa sig rejält stor och fet.
- Jag är medveten om att det finns de som protesterar mot detta, men de har inte förstått att detta är konst. Jag måste få tvångsmata en hund för att utforska den kristna mytologin, det kallas för yttrandefrihet, förklarar Lars Vilks.

Vilks berättar även att "Den femte dödssynden" är ett projekt som fortfarande pågår och att Charlie framöver kommer att vistas i en 2x3 meter plexiglasfålla på Vilks tomt. Där kommer nu också allmänheten att kunna beskåda när Charlie matas åtta gånger om dagen.

I ett separat uttalande har Blockets presschef Johanna Wilkens gått ut med en varning till Blockets alla annonsörer:
- Om någon som säljer husdjur på blocket blir kontaktade av Lars Vilks, vill vi råda dom att väga omständigheterna ordentligt innan de genomför någon försäljning.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!