Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Lars Vilks vet vilka folkgrupper man fr hoppa p.
Lars Vilks vet vilka folkgrupper man fr hoppa p.

Lars Vilks tecknar Rocky-strip

Publicerad: 2010-11-02

Lars Vilks, vars konstnärskap Svenskbladet tidigare har rapporterat om, är nu på nytt aktuell.

På måndagen valde dn.se att ta bort en så kallad seriestrip med Rocky från internet. Stripen ansågs antisemitisk och därför valde man att plocka bort den. 

Detta tilltag har medier uppmärksammat - och så förstås även konstnären Lars Vilks. Vilks, som gjort sig ett namn genom att teckna hundar, valde under tisdagen att publicera sin egen Rocky-strip.

I seriestripen, som egentligen inte är en seriestrip, utan en hastigt nedtecknad skiss på baksidan av ett kvitto som Vilks kladdat ned i DN-skrapans reception precis innan pressläggning, består enbart av en ruta. I rutan är Rocky tecknad som hund, men liknar inte Martin Kellermans alterego, utan snarare en svartmuskig man med skägg. 

Lars Vilks kommenterar seriestripen:

- Det finns inte någon politisk agenda i det här. Jag kom på en mycket bra idé och tog god tid på mig att tänka igenom den innan jag valde att gå till hela Sveriges mediakår med det här fragmentet av min själ, som jag kallar "Hund med skägg". Det kan vara det starkaste jag någonsin tecknat.

Att stripen inte har någon så kallad punchline, eller har Rocky-seriens speciella Woody Allenska-dialoghumor stör inte Vilks.

- Som konstnär väljer jag vad jag vill göra. Om jag vill göra en seriestrip som inte är rolig så får jag göra det. Det ingår faktiskt i yttrandefriheten att få göra det.

- Så länge man bara skojar om muslimer så är allt okej.

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: Medivärden Metro Metro SvD Gp Gp2 dn.se dn.se2 Aftonbladet-blogg gd.se Björn Wiman resume Svt DN4
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev