Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Lars Vilks har sprayat ett lamm med neonrosa färg i sitt senaste konstverk.
Lars Vilks har sprayat ett lamm med neonrosa färg i sitt senaste konstverk.

Lars Vilks sprayfärgar lamm

Publicerad: 2010-10-05

En av Sveriges största konstnärer genom tiderna, Lars Vilks, visade under tisdagen upp sitt senaste konstverk, ett rosafärgat lamm.

Det är första gången som Vilks inte använder sig av en hund eller katt inom sin konst, denna gång har han istället valt lammet, vilket han menar är en stark kristen symbol.
- Varken hunden eller katten har den religiösa symbolik jag nu eftersträvar, jag är i en konstnärlig fas då jag vill leva mig in i religiösa människors tankesätt.

Vilks kallar konstverket kort och gott "Jesuslammet", och berättar att det återspeglar den kristna mytologin där lammet ofta nämns i bibeln;
- Vi är lamm och herren är vår herde, står det i Bibeln. Jag vill veta hur det känns att vara kristen och djupt troende. Det här lammet symboliserar gudslammet, fast färgat rosa
, berättar Vilks.

- Jag valde att färga lammet rosa eftersom rosa är en färg som syns bra i tidningstryck och även på Internet, då kan ingen gå miste om detta konstverk,
förklarar Vilks.

- Neonfärgen i sprayburken jag använde var egentligen till för att lacka bilar med och tydligen rätt stark. Men det spelar ingen roll eftersom lammet ändå inte kan säga ifrån, kommenterar Vilks.

Vilks är beredd på att han kommer att få kritik även för detta konstverk, men han berättar att han är beredd på det;
- Mina kritiker kommer att påstå att det är fel att färga ett lamm rosa, men det ingår faktiskt i yttandefriheten att kunna kritisera religion och dess utövare.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev