Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Lars Vilks matförgiftade schimpansen Trolli inför sin föreläsning.
Lars Vilks matförgiftade schimpansen Trolli inför sin föreläsning.

Lars Vilks matförgiftade schimpans

Publicerad: 2010-10-07

I samband med sin föreläsning "Konstens gränser" vid Uppsala Universitet på torsdagen överraskade Lars Vilks både besökare och press genom att ta med sig en schimpans in i föreläsningssalen.

Vilks berättade att schimpansen löd till namnet Trolli, samt att han köpt den från en rysk cirkus som besökte Sverige under sommaren. Han uppgav även att schimpansen var del av ett nytt konstprojekt han arbetade på, men han ville inte gå in på detaljer om detta projekt.

När föreläsningen började kom den att handla om konst, yttrandefrihet och uppmärksamhet. I slutet av föreläsningen berättade Vilks att han skulle illustrera hur viktig yttrandefriheten är, och att han därför matat sin schimpans med en hel rå kyckling innan föreläsningen började.

Lars Vilks kommenterade sitt agerande genom att hänvisa till den kristna nattvarden;
- Detta är del av mitt utforskande av världsreligionerna, den råa kycklingen som jag matade Trolli med är en motsvarighet till kristendomens nattvard.

Vilks förklarade även att i vissa bakåtsträvande länder, där yttrandefriheten är inskränkt kan konst inte utövas fritt och det är därför inte möjligt att mata en schimpans med rå kyckling.

- Skall man mata en Schimpans med rå kyckling för en princips skull? Jo, det får man nog vara beredd att göra för att få ordning på demokratins spelregler, förklarade Lars Vilks inför pressen när föreläsningen var slut.

På väg ut ur föreläsningssalen blev den råa kycklingen uppenbarligen för mycket för schimpasen och den började kräkas vilt i korridoren utanför. Vilks satte sig då på knä bredvid apan så att pressen kunde ta åtskilliga bilder av honom och schimpansen.

Medan Vilks schimpans var upptagen med sina uppkastningar berättade Vilks för pressen om sin nästa konstnärliga fas;
- Nu är jag klar med min utforskning av kristendomen, härnäst ska jag leva mig in i islam och hur islamisterna tänker.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD SvD2 Aftonbladet
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

vad har rå kyckling med kristendom att göra?
Förstår inte vad rå kyckling till chimpansen skulle ha med kristendom att göra. Jag tycker konstnären är ute och cyklar när han gör sådana kopplingar.

Anita, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

redigerad bild
Vilks huvud ser ju lite väl ditsatt ut. tittade han verkligen i den vinkeln. för övrigt tycker jag det är dravvel vilks håller på med, videon är smaklös o då menar jag inte på något sätt att det är smaklöst med homosexualitet utan att den är helt amaatörmässigt gjord med en jävla skitlåt som slinga. det är bara tramsigt och ren provokation. vilks for all I care får du gärna flytta till ladonien o spika vidare. bygg en flotte o se vart du kommer

pulfhenry, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

...Nedrustat
Då väntar du förgäves.

Folkpartist, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Försvar
Väntar ivrigt på att folkpartiet ska komma och försvara Vilks. ^^

imRob, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank