Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Konstverket "Ömhet i en påse" består av en katt i en papperspåse.
Konstverket "Ömhet i en påse" består av en katt i en papperspåse.

Lars Vilks lägger katt i papperspåse

Publicerad: 2010-10-04

Efter Lars Vilks insikt om att hunden inte är det enda djuret han kan skapa konst kring är han nu återigen aktuell med ännu ett konstverk.

Denna gång handlar det om katten Majsan, vilken Vilks omsorgsfullt placerat i en brun papperspåse. Lars Vilks själv har kommenterat konstverket som han kallar "Ömhet i en påse";
- Just nu utforskar jag människans känslor och relationer, en mänsklig relation behöver inte vara mellan bara människor utan kan även vara mellan djur.och människa.

- Mänskliga relationer är mycket komplicerade då de kan involvera allt från glädje och kärlek, till avundsjuka, ondska och grymhet. I detta fall har jag valt att uttrycka min kärlek till katten genom att lägga henne i en brun papperspåse, förklarar Vilks.

- En papperspåse omgärdar alltid någonting gott eller trevligt som en människa köpt, till exempel en påse apelsiner, eller kanske en present man köpt. Trots att man inte kan se vad som finns i påsen så vet man ändå att det är någonting man tycker om, så är det även med Majsan,
berättar Vilks.

- Jag fick dock ge henne en valiumtablett innan för att se till att hon höll sig stilla, men nu ligger hon här helt perfekt i påsen, förklarar Vilks.

Vilks är kritiskt inställd till de många vilda kommentarer som florerat på internet kring hans konst. Många är skeptiska till att hans konstverk innehåller olika typer av levande djur.

Lars Vilks anser dock att han har all rätt att använda sig av levande djur i sina konstverk;
- Vissa människor påstår att yttrandefrihet skulle gälla allting förutom djur, och då särskilt i konstsammanhang. Dessa människor har fel, yttrandefrihet innebär precis vad ordet betyder, frihet att uttrycka vad man vill, med eller utan hjälp av djur.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 5 kommentarer

Konstnärligt/kreativt värde ?
Det som Lars Vilks skapat ovan har inte mycket konstnärligt eller kreativt värde. Det är ju bara en uppskruvad variant av "slå in lök i stanniol", en konstart som konstnären Joakim Pirinen presenterade redan för 20 år sedan.

Esau Persson, (för 44 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Snedvriden syn på kärlek
Citat: "I detta fall har jag valt att uttrycka min kärlek till katten genom att [tvinga ner en valium i halsen på kattskrället och] lägga henne i en brun papperspåse", förklarar Vilks.

Cool Ruler, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Tack för Basthyllningen!
Vi som tillber Bast tycker att denna hyllning till gudinnans ära är en gudagåva.

zoot, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Hur vågar Vilks!?
Kanske är katten en symbol för Profet Mohammed? Är detta ett hån emot alla rättrådiga katter? Eller bara ännu ett bevis på Vilks psykotiska behov av uppmärksamhet? -Som best stimuleras genom hot eller sympati för hans mänskliga rättighet att bete sig som en femåring för att störa folk!?

Jag applåderar Vilks
Än en gång visar Vilks på det förgängliga i vardagen, kärlek, ömhet och medkänsla, allt får plats i en liten brun påse. En stående ovation för dig Lars Vilks!

Steffe, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank