Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Konstverket "Ömhet i en påse" består av en katt i en papperspåse.
Konstverket "Ömhet i en påse" består av en katt i en papperspåse.

Lars Vilks lägger katt i papperspåse

Publicerad: 2010-10-04

Efter Lars Vilks insikt om att hunden inte är det enda djuret han kan skapa konst kring är han nu återigen aktuell med ännu ett konstverk.

Denna gång handlar det om katten Majsan, vilken Vilks omsorgsfullt placerat i en brun papperspåse. Lars Vilks själv har kommenterat konstverket som han kallar "Ömhet i en påse";
- Just nu utforskar jag människans känslor och relationer, en mänsklig relation behöver inte vara mellan bara människor utan kan även vara mellan djur.och människa.

- Mänskliga relationer är mycket komplicerade då de kan involvera allt från glädje och kärlek, till avundsjuka, ondska och grymhet. I detta fall har jag valt att uttrycka min kärlek till katten genom att lägga henne i en brun papperspåse, förklarar Vilks.

- En papperspåse omgärdar alltid någonting gott eller trevligt som en människa köpt, till exempel en påse apelsiner, eller kanske en present man köpt. Trots att man inte kan se vad som finns i påsen så vet man ändå att det är någonting man tycker om, så är det även med Majsan,
berättar Vilks.

- Jag fick dock ge henne en valiumtablett innan för att se till att hon höll sig stilla, men nu ligger hon här helt perfekt i påsen, förklarar Vilks.

Vilks är kritiskt inställd till de många vilda kommentarer som florerat på internet kring hans konst. Många är skeptiska till att hans konstverk innehåller olika typer av levande djur.

Lars Vilks anser dock att han har all rätt att använda sig av levande djur i sina konstverk;
- Vissa människor påstår att yttrandefrihet skulle gälla allting förutom djur, och då särskilt i konstsammanhang. Dessa människor har fel, yttrandefrihet innebär precis vad ordet betyder, frihet att uttrycka vad man vill, med eller utan hjälp av djur.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD
Annons
Cuzz Cazooka