Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Lars Vilks kolliderade ett Cessnaplan med en av girafferna som representerade WTC.
Lars Vilks kolliderade ett Cessnaplan med en av girafferna som representerade WTC.

Lars Vilks rekonstruerade 11:e September-attackerna

Publicerad: 2010-10-08

Lars Vilks, vars konstnärsskap Svenskbladet följt under veckan, reste under fredagen till Namibia i Afrika.

Afrikaresan är en kulmen på den själsliga resa Vilks gjort sedan han upptäckt att konst inte måste bestå av att man upprepar ordet yttrandefrihet i samband med att man använder en hund på ett sätt, som om man tänjer på det, i vissa liberala människors ögon, kan klassas som konst.

Lars Vilks resa till Namibia handlar om en själslig resa och en djuplodning i religiös övertygelse. Vilks har redan tagit sig an kristendomen - nu står islam på tur. Och det som flest människor som ofta skriver i kommentarsfält på internet förknippar med islam är 11:e septemberattackerna mot World Trade center i New York.

Därför har Vilks, vars största stödgrupp är människor som anonymt kommenterar på internet, valt att återskapa dessa attacker. Då Vilks hela konstnärsskap vilar på djurriket valde han att illustrera World trade center-attacken med två stycken giraffer som placerades på landningsbanan vid Kharabes Airport i norra delen av Namibia.

Därefter styrde Lars Vilks ett plan av typen Cessna rakt in i en av de två intet ont anandes girafferna, djurets nacke knäcktes omedelbart vid kollisionen och även flygplanet förstördes.

Konstnären själv kom undan med en lättare hjärnskakning och ett par skråmor, när Svenskbladet når Lars Vilks är det via en raspig telefonlinje till Namibia. Vilks förnekar att han medvetet gjort någonting för att provocera muslimer;
- Detta är konst och det är min rätt att få rekonstruera 11:e septemberattackerna genom att köra ett flygplan in i en giraff. Det är inte bara konst, det är också ett sätt att få ordning på demokratins spelregler.

Vi hinner inte få svar på vår nästa fråga då Lars Vilks plötsligt vill avbryta intervjuen;
- Jag måste sluta prata nu, elefanthjorden som jag ska använda i mitt nästa konstverk har precis anlänt.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!