Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Borg, Reinfeldt och Björklund är några av deltagarna i den nya dokusåpan.
Borg, Reinfeldt och Björklund är några av deltagarna i den nya dokusåpan.

Kritik mot TV4:as nya fängelsesåpa "Inlåst"

Publicerad: 2009-10-04

Efter att TV4 i veckan sände det första avsnittet av sin nya dokusåpa Inlåst har programmet fått utstå mycket ris och ros. Inlåst är en blandning av dokusåpa och socialt experiment, deltagarna i programmet är partiledare och framstående politiker, som bor inspärrade på ett fängelse tillsammans med ett antal fd grova kriminella i hopp om att de skall förändra sig och bli bättre människor under vistelsen.

Mycket möda har lagts på att få detaljerna korrekta, bland annat har man ett bestämt schema vilket följer livet på en vanlig anstalt och alla de deltagande låses in i sina celler över nätterna. Mycket hände under de första dagarna i programmet då deltagarna fann sig till rätta och olika grupperingar skapades.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har hållit ihop även i fängelset och bildar en "Liten & Slug" och "Stor & Dum" allians där Borg står for planerandet och Reinfeldt, när det krävs, för det fysiska. "Fixarrollen" har kommit naturligt för Borg som i utbyte mot betalning eller tjänster sköter affärer åt andra fångar.

Duons största konkurrent utgörs av socialdemokraten Jan Emanuel Johansson, som påstår sig kunna "fixa precis vad som hest utifrån inom 24 timmar". Jan Emanuel är i det privata en välkänd entreprenör och affärsman som är känd för att ta bra betalt.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund verkar redan efter att par dagar ha blivit seriens förlorare, redan efter första avsnittet har han råkat ut för en tragisk olycka där han råkade fastna och klämma handen i en celldör som stängdes, och bröt på så vis samtliga fingrar i högerhanden. Olyckan skedde strax efter att Häggström försökt frälsa några av de fd kriminella som också deltar i serien.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har än så länge hållit en låg profil i fängelset, dock har hon anklagats av anstaltspersonalen för att servera sig själv större portioner än vad som är tillåtet när hon jobbar i köket.

Lars Leijonborg är en av de som råkat riktigt illa ut, efter diverse uttalanden om att de kriminella var produkten av en "bögsocialistisk flumskola" blev han insläpad I ett duschutrymme av några kriminella och det ryktas nu att han blivit någons "bitch".

Lars Ohly tycks vara den enda partiledaren som helt funnit sig tillrätta i fängelset.
- Detta är väldigt likt mitt idealsamhälle, förklarar Ohly från sin cell, alla har samma uniform, alla är lika eländigt fattiga och vi är omgivna av grå betongbyggnader med gnisslande dörrar och kranar som står och droppar.

- Jag har mycket fritid här på anstalten så jag brevväxlar med mina kubanska kamrater för att se hur vi kan förverkliga det här samhället, förklarar Ohly.

Även om programmets första avsnitt har varit populärt har det beskyllts för att vara pseudounderhållning snarare än pseudodokumentär. Fängelsepsykologen Staffan Hirdewall anser att tidsperioden om 12 veckor är alldeles för kort för att man skall kunna skapa någon förändring hos individen. Dessutom kan klippningen av varje avsnitt kan illustrera nästan vad som helst.

Hirdewall menar dessutom att programmet är en cynisk lek och att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg för att politiker kan "skrämmas till ärlighet", snarare har liknande projekt i USA visat att politikerna många gånger imponeras av de mer erfarna brottslingarna och tar efter dem efteråt;
- Antagligen kommer de vara precis samma självgoda, lögnande, oärliga, bunt med skitstövlar när de slapps ut igen, konstaterar Hirdewall.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 DN DN2 DN3 Expressen DM KvP DN4
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 3 kommentarer

Lyxlirare
Jag har en känsla av att Regeringens ministrar själv bad att få delta i "Inlåst" nu, för att slippa ifrån de obehagliga underhuggarna i departementen. Det är väl tryggt bakom fängelsets väggar. Snart är det bara vanligt folk som tvingas leva utanför fängelserna.

Joaquim af Gs, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Obehagligt efter Frisläppt
"Inlåst" är för tidigt att säga något om, men föregångaren "Frisläppt" var skrämmande tycker jag. Grova kriminella som togs från anstalten direkt till Rosenbad, där de skulle delta i den dagliga rutinen på departementen och de driftigaste få pröva på ledande poster. Jag är inte säker på om TV4 hade kontrollen till slut. Serien bara slutade utan att man fick se hur det gick. Varför vågade ingen reporter ta upp det?

Joaquim af Gs, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Fångarna på fortet!
Det hade blivit både billigare och bättre undehållning om vi hade kört på Fort Boyard som vi tänkte från början. Det besked vi fick var att dom saknade en av sina dvärgar. Sen hade flera av deltagarna beklagat sig om att fångarna på fortet är ett förlegat koncept.

Alf Scheerman, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank