Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Ett typiskt Norrländskt julbord.
Ett typiskt Norrländskt julbord.

Julfesten är nära

Publicerad: 2008-12-05

Arbetsplatser över hela Sverige förberedde sig idag för urspårade Julfester under December månad. Från Norrland till Bohuslän organiseras nu de årliga fylleslagen som ibland urartar till spyor, slagsmål och hångel.

Julfestexperten Jonas Lovengrip vid Stockholms Universitet bekräftar bilden av julfesterna;

- Det är ett tillfälle då man lägger åt sidan sin yrkesroll för att slappna av och festa loss rejält. Under förevändning av en rolig julfest blandar folk rödbetssallad, fem olika sorters korv, sylta och sill så allt bara smakar rödbetor. Sen super folk järnet, tafsar och spyr, har man riktigt roligt blir någon sorts polisanmälan också.

- Julfesten är också ett utmärkt tillfälle att se folk som oftast inte dricker göra bort sig. Det kan röra sig om medelålders kvinnor a la "Maud Olofsson" eller djupt religiösa människor. Det är inte varje dag man kan se en av mammorna på kontoret köras hem i taxi efter att ha tappat glasögonen och spytt ned sig, skrattar Lovengrip.

Lovengrip menar också att julfester skiljer sig markant mellan regioner och yrkesgrupper; 

- De olika yrkesgrupperna har traditionellt sett olika sorters julfester. Byggföretagen och varuhus som säljer byggmaterial som tex BauHaus har oftast enkönade julfester där allting urartar i en traditionell gammaldags vikingafest där alla män bankar i takt i borden och skriker "Visa pattarna" åt den fulla kontorstjejen.

Kontor har oftast mer städade fester, särskilt myndigheter och banker, vars fester ligger i botten på julfestparty-skalan enligt Lovengrip.

- Bland de vildaste julfesterna har vårdpersonal, sjuksköterskor och äldreomsorg, de ser liv och död i sin vardag och håller inte igen när de festar eftersom de vet vad som väntar dem. I deras jobb ingår också att hantera kiss, bajs och blod så de är inte rädda för att få kroppsvätskor på sig, vilket är ett bra upplägg för alla fester if you know what I mean nudge nudge, förklarar Lovengrip.

Ibland har julfesterna även teman, det så kallade James Bond temat är populärt eftersom kvinnor får klä upp sig i fina klänningar och männen slipper helt klä ut sig och kan komma i någon gammal studentkostym och billig leksakspistol. Inspirationen kan ibland komma från andra länder;

- En nyligen inkommen trend från USA och Storbritannien är att ha julfesten i samma lokal man faktiskt arbetar, och att sen turas om att kopiera sitt kön eller anus i en kopieringsmaskin, berättar Lovengrip.

Det viktigaste för att företaget ska få en rolig julfest är att planera ordentligt. Chefen har det största ansvaret att tala med sina anställda om vilken alkoholpolicy som gäller på företaget och sedan se till att det inte finns något alkoholfritt alternativ.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev