Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Dramaten har äntligen förstått vad folket vill ha.
Dramaten har äntligen förstått vad folket vill ha.

"Göta Kanal 3" på Dramatens stora scen 2011

Publicerad: 2010-08-19

Med Marie-Louise Ekman som chef har Dramaten vänt sina dåliga publiksiffror. Tidigare i veckan offentliggjorde man vårens repertoar.

Och i vår väljer man alltså att gå ännu längre för att locka folk; under våren 2011 kommer man att sätta upp publikfavoriten "Göta Kanal 3: Kanalkungens hemlighet" på Dramatens stora scen.

- Jag har arbetat med scenversionen av "Göta Kanal 3" i nästan två års tid, sedan jag erhöll filmmanuset, och jag har kommit fram till att allt är så pass bra att det inte går att utelämna något, säger Sven Persson som skrivit om filmens manus till scenen.

Hur kommer det sig att det blev just "Göta Kanal 3", den sista filmen i en trilogi, som hamnar på repertoaren?

- I och med att Svenska Filminstitutet gav 9 miljoner av skattebetalarnas pengar i stöd till Göta Kanal 3 - Kanalkungens hemlighet, och att det blev en sådan succé, så förstod vi att det här är det folket vill ha.

- Och man förstår varför. Det finns flera otroligt känslofyllda scener mellan dottern som spelas av Eva Röse och den här mannen Andersson. Till exempel när dottern kommer på att de kan leta efter skatten som Göta Kanal-grundaren Baltzar von Platen gömt någonstans och som hans datoranimerade spöke meddelat Andersson var den finns. Det är en klassisk scen.

Klassisk?

- Ja, visst. Så får man heller inte glömma den här mycket populäre kanotisten som spelas av Svante Grundberg, som ofta trillar i vattnet. Han är helfestlig! Dock har vi inget vatten han kan ramla i på Dramatens stora scen, men det är det som är charmen med teater - vi har det imaginära vattnet, berättar Sven Persson och gör en inspirerad pantomimrörelse med händerna.

Till stora delar kommer man använda sig av originalskådespelarna, dock inte Janne "Loffe" Carlsson, då Dramaten har som policy att inte anställa folk med smeknamn som kan vittna om låg social status.

Han ersätts istället av Jan Malmsjö, som heter Jan utan att kallas för Janne.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: DN Svd Svd2 Svt Unt Yle Nsd Nt Vlt Vt Gd
Annons
Cuzz Cazooka