Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
MPAA vill göra tillvaron riktigt jävlig för den som går på bio
MPAA vill göra tillvaron riktigt jävlig för den som går på bio

Filmindustrin slår ner biografbesökare

Publicerad: 2009-07-15

Motion Picture Association of America (MPAA) har idag gått ut i ett pressmeddelande där de säger att de måste skydda sig mot den illegala nedladdningen av deras storfilmer. Som exempel nämns Wolverine med Hugh Jackman i titelrollen, en film som läckte ut på Internet innan premiären, och endast genererade 177 288 905 dollar i intäkter (enligt hemsidan Rotten Tomatoes). Filmindustrin menar på att filmen hade blivit "camcordad" av en buse på en förhandvisning med en mobiltelefon, och därefted upplagd och spridd på nätet vilket skadade biljettintäkterna dramatiskt.

- Vi har inget annat val än att reagera direkt. Vi måste ta i med hårdhandskarna. Det är en nödvändighet, försvarar sig Frank "Fat Cat" Goldstein, presstalesman för MPAA.

Konsekvenserna av detta blir drastiska. MPAA har i pressmeddelandet att åtgärdsprogrammet går ut på följande:

1. Beslagtagning av mobiltelefoner
Ovan nämnd verksamhet, camcording, är den stora boven i dramat, anser MPAA. Alla biografbesökare skall därför lämna in sina mobiltelefoner till personalen som har fritt förfogande över dessa. Besökarna skall även skriva på ett kontrakt där varken MPAA eller någon biografpersonal ansvarar för vad som händer med mobilen eller vem som eventuellt skulle ringa ifrån den under tiden den är beslagtagen.

2. Beslagtagning av papper och penna
MPAA oroar sig också för illegal avritning av film, som de är övertygande om är nästa steg av de besökare som lägger upp filmer illegalt. Detta går ut på att besökaren ritar av bioduken under filmens gång och sedan blixtsnabbt lägger upp resultatet på nätet. Därför kommer även alla former av föremål som kan användas för illegal avritning beslagtas: papper, penna, läppstift, servett och/eller näsduk.

3. Hot
I samarbete med Svenska Antipiratbyrån och i synnerhet juristen Heinrich Pontén har detta förslag arbetats fram, vilket går ut på att representanter för filmindustrin skall hota, förfölja och trakassera biografbesökare i hopp om att förhindra piratverksamheten. Det är exempelvis inte längre tillåtet för en besökare för att berätta om filmens handling för en bekant, då detta kan äventyra intäkterna.

4. Slag i huvudet eller på käften
Denna åtgärd är tänkt att endast att användas i extrema fall. Återfallsförbrytare kommer att få ett kraftigt slag i huvudet då de lämnar biografen, för att förhindra att de minns hela handlingen klart och tydligt. Genom att på detta sätt göra minnet av filmen lite suddigt, hoppas man förhindra att man återberättar handlingen för bekanta. Den slagna besökaren kan också bli tvungen att se om filmen, om denna önskar minnas den igen, vilket genererar ytterligare intäkter. Vid uppnosig motargumenterande besökare, tillåts man även utdela slag på käften för att få tyst på denne.

5. Fragmentering
Detta är en sista desperat åtgärd som filmindustrin planerar. Idén är att man delar upp en film i ett antal fragment. Varje besökare får en ransoneringsbiljett som är kopplad till personens identitet (vilket kan avgöras med tex fingeravtryck eller irisavläsning). Samma person får sedan inte se alla fragment av en film. Då ingen besökare kan se hela filmen, hoppas man på detta sätt förhindra camcording, avritning och återberättning i ett enda slag. Naturligtvis betalar alla besökare fullpris (195 kr) för filmen, trots att man inte får se hela. Man får även betala ett avläsningstillägg, ransoneringstillägg samt flygtillägg. Det sistnämnda är för att täcka flygresor för filmbolagsbossar och filmstjärnor.

I höst uppskattas ovanstående åtgärdsprogram sättas i bruk världen över.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Relaterade länkar: Guardian
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev