Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
22 Maj 2022
 
Massor av falska nyhetssidor figurerar på nätet.
Massor av falska nyhetssidor figurerar på nätet.

Falska nättidningar ett nytt problem

Publicerad: 2010-11-16

Internetanvändare över hela landet har de senaste veckorna rapporterat att många falska nyhetssidor figurerar på Internet.

På skolor, arbetsplatser och i hemmet blir folk i allt högre grad lurade av dessa falska nyhetssidor, något som kan skapa förvirring, pinsamma situationer, förnedring och ilska.

Medieforskaren Allan Ökenblom har forskat i fenomenet falska medier;
- De är ett nytt fenomen som dök upp ungefär samtidigt som internet blev tillgängligt för gemene man. Oftast satiriserar dessa sidor riktiga nyheter, men ofta fabricerar dom också helt nyheter och presenterar dom som ifall de verkligen inträffat.

- Ett stort antal personer tar dessa nyheter på fullt allvar, detta är ett allvarligt problem då dessa personer baserar hela sin verklighetsuppfattning på helt falska uppgifter, förklarar Allan Ökenblom.

Det rapporteras nu att en mängd falska nyheter har tagits på fullt allvar i samhället. Bland de påhittade nyheterna hittar man en som påstår att Jan Guillou skulle ingå i årets IDOL-jury, samt även en nyhet där det påstås att Lars Vilks ska ha haft en hund som han endast matat med pommes frites.

Göran Stollerud, professor i mediekunskap samt internetmemekunskap har kommenterat händelserna;
- Detta fenomen kan sammanfattas som ett höna-ägg resonemang, är det för att folk är korkade som de tror på dessa nyheter? Eller är det på grund av de korkade nyheterna som folk blir fördummade?

- Vad som är beklämmande i hela den här historien är dock att skulden ofta placeras felaktigt på själva tidningen istället för de imbecilla idioter som läser artiklarna och verkligen tror på att det är sant.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 13 kommentarer

Ojojoj!
Tydligen kostar det $200 billioner om dagen för USAs president att resa genom Indien enligt en sådan källa. Ja tackar för svenskbladet, en sanningens oas i blottarens öken.

Barack berg, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Ja fyfan!
Ne satan, int kan man lita på nåt längre!

Filip, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Jodå
Håller med fullstängdig! Skönt att det finns riktiga tidningar som svenskbladet iallafall.

Sune Markusson, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Jodå
Ja titta bara på alla dessa påhitt, DN, Sydsvenskan och "Expressen", man måste ju tappat alla skruvar för att lita på sidor med så påhittade namn.

Mackan, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Aftis
Jag tor att jag har fallit offer för en sådan tidining. Det är nämligen så att jag har följt en nättidning de senaste åren som jag, efter att ha läst denna artikel, mistänker är en falsk nättidning med fabricerade nyheter. Den heter Aftonbladet.

Dripple, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Twingly BlogRank