Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Massor av falska nyhetssidor figurerar på nätet.
Massor av falska nyhetssidor figurerar på nätet.

Falska nättidningar ett nytt problem

Publicerad: 2010-11-16

Internetanvändare över hela landet har de senaste veckorna rapporterat att många falska nyhetssidor figurerar på Internet.

På skolor, arbetsplatser och i hemmet blir folk i allt högre grad lurade av dessa falska nyhetssidor, något som kan skapa förvirring, pinsamma situationer, förnedring och ilska.

Medieforskaren Allan Ökenblom har forskat i fenomenet falska medier;
- De är ett nytt fenomen som dök upp ungefär samtidigt som internet blev tillgängligt för gemene man. Oftast satiriserar dessa sidor riktiga nyheter, men ofta fabricerar dom också helt nyheter och presenterar dom som ifall de verkligen inträffat.

- Ett stort antal personer tar dessa nyheter på fullt allvar, detta är ett allvarligt problem då dessa personer baserar hela sin verklighetsuppfattning på helt falska uppgifter, förklarar Allan Ökenblom.

Det rapporteras nu att en mängd falska nyheter har tagits på fullt allvar i samhället. Bland de påhittade nyheterna hittar man en som påstår att Jan Guillou skulle ingå i årets IDOL-jury, samt även en nyhet där det påstås att Lars Vilks ska ha haft en hund som han endast matat med pommes frites.

Göran Stollerud, professor i mediekunskap samt internetmemekunskap har kommenterat händelserna;
- Detta fenomen kan sammanfattas som ett höna-ägg resonemang, är det för att folk är korkade som de tror på dessa nyheter? Eller är det på grund av de korkade nyheterna som folk blir fördummade?

- Vad som är beklämmande i hela den här historien är dock att skulden ofta placeras felaktigt på själva tidningen istället för de imbecilla idioter som läser artiklarna och verkligen tror på att det är sant.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby