Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Oskyldiga personer har hängts ut som anhängare av Folkpartiet på facebook.
Oskyldiga personer har hängts ut som anhängare av Folkpartiet på facebook.

Falska facebookgrupper skämmer ut oskyldiga

Publicerad: 2010-01-15

Flera svenska internetanvändare rapporterar nu att grupper som de gått med i på den välanvända nätverkssajten Facebook helt plötsligt bytt namn och fått en helt ny betydelse. I vissa fall handlar det om grupper som avsiktligt startas för att samla många medlemmar kring en behjärtansvärd fråga och sedan plötsligt byter namn till att handla om något helt annat.

I ett flertal fall handlar det dock om så kallade kapningar av existerande Facebookgrupper, om en person som ledde en grupp slutar att använda Facebook blir nämligen gruppen tillgänglig att ta över. Personen som tar över kan sedan välja ett nytt namn på gruppen och så har också skett ett flertal gånger.

Ofta sker sådana namnbyten för att för att kaparen vill skämma ut gruppens medlemmar, eftersom deras medlemskap i gruppen syns på deras profilsida.

Bland de mest uppmärksammade kapningarna av Facebookgrupper återfinns när gruppen "Vi som vill se Anna Odells pattar" med 3093 medlemmar, plötsligt bytte namn till "Folkpartiet Liberalerna". Åtskilliga av gruppens medlemmar blev upprörda över att svartmålas på detta vis på internet, Johan Karlsson 33, var en av de som var medlem i gruppen;
- När jag gick med så var det för att jag tyckte Anna Odell ser sexig ut, fina ögon och kropp, och jag skulle bra gärna vilja se hennes sköna MILF-rattar. Men så en dag när man loggar på blir man plötsligt utpekad som Folkpartist! Inför vänner, familj och arbetskollegor! Jag gick ur den på direkten och skrev att det var en helt annan grupp när jag gick med!

Gruppen har nu endast 1.130 medlemmar kvar, vilka ännu inte upptäckt namnbytet. Ytterligare en person som var medlem i originalgruppen var Stefan Abramsson 25 från Skövde;
- Helt plötsligt hade gruppen bytt namn, så jag gick ur den. Men egentligen var det ju rätt oskyldigt, vem tror egentligen seriöst på att Folkpartiet skulle kunna starta en grupp som samlar över 1.000 medlemmar på Facebook? Alla fattade ju att det var en bluff!

En annan kapning som orsakade mycket vrede bland svenska Facebookanvändare var när gruppen "Alla vi som älskar Julmust !!" bytte namn till "Per Gessle Fan Club". Innan kapningen hade gruppen över 5.000 medlemmar men har nu successivt sjunkit till 1.500 medlemmar varefter folk har märkt att namnbytet ägt rum.

Johan Forsell 15, var en av de många njutare av julmust och var medlem i gruppen innan den kapades, han berättar om den stora besvikelsen när han en dag loggade in på Facebook och fann att någon ändrat namnet på gruppen;
- Per Gessle gör typ musik som min mamma lyssnar på, och han har samma frisyr som min mormor.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD SMP BT SVT DT Aftonbladet GP UNT NSD SydSvenskan BT Metro HD Realtid Corren Folkbladet VK PT SMP
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev