Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
5 2023
 
Johnny vet vad han ska gra p nya jobbet.
Johnny vet vad han ska gra p nya jobbet.

Eftertraktat strandtestarjobb gick till Johnny, 39

Publicerad: 2011-04-11

I början av april var det många som trodde att damtidningen Amelia skämtade när de annonserade ut ett så kallat "strandtestarjobb".

Det visade sig dock inte vara ett aprilskämt utan en genuin önskning från tidningens sida att hitta en helt motivationslös individ som utan tanke på framtiden skulle kunna lulla runt på diverse stränder.

Jakten på denna individ tog dock en oväntad vändning då en tjänsteman på Arbetsförmedlingen anmälde Amelia till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta eftersom att Amelia framställt en önskan om att de sökte en kvinna till jobbet.

DO:s budskap var tydligt, ge jobbet baserat på merit istället för kön - i annat fall blir det miljonböter.
När Amelias redaktion gick igenom de sökanden så visade sig den mest kvalificerade personen vara den enda mannen som sökt jobbet.

Johnny Modigh, 39, asfaltskonsult ("jag kränger och lägger asfalt") fick jobbet. Detta eftersom han har en lång historia av "svennesemestrar" till soliga länder. Johnny berättar;
- Som asfaltsläggar-lärling har man ok lön och jag bodde hemma så jag kunde dra till Grekland. Första gången var jag 16.

- Sen har jag åkt dit ungefär två gånger varje år. Men jag har också åkt till Teneriffa, Thailand och Spanien, fast bärsen är så jävla dyr i Spanien så jag har slutat åka dit nu, fliker Johnny in.

Trumfkortet på Johnnys CV var dock en två veckors resa till Hawaii då hans pappa Per-Magnus fyllde 60. Men där var ölen också dyr så dit tänker han aldrig åka tillbaka igen. "Jag tror den är så dyr för att de måste importera allt från USA", säger han.

Johnny fick reda på att han fått jobbet på måndagsmorgonen och när Svenskbladet fick tag på honom, var han fortfarande överlycklig:

- Jag har haft en tuff vår med flera personliga problem som tagit mycket tid. Tidigare i vintras var jag med om en hemsk oförrätt som satt sina spår. Och sedan har farsan börjat ringa på nätterna. Han bor på ett hem och jag har sagt åt dem att de ska dra ur sladden till telefonen, i alla fall på natten, men han lyckas alltid sätta in den igen.

- Så ringer han och frågar var morsan är. Inte så konstigt, de var ju gifta i 55 år. Men då får jag berätta att hon dog förra året. Men han minns det inte, och när inser han att hon är död... det där ljudet. Jag hör hur han skakar av gråt. Och jag förstår att det är en blandad känsla för honom. Han inser att hon är död och att han själv är sjuk eftersom han inte kommer ihåg att hon är död... det är så mycket ångest på en gång. Jag försöker ju att trösta honom, men det är svårt. Sedan lägger han på, ringer igen och så upprepas alltihopa. Men, men. Shit happens everyday! Nu ska det bli skönt att komma iväg och dricka bärs och glömma det som finns här på hemmaplan!

Enligt tidningen Amelias chefredaktör har man valt att inte kommentera DO:s hot om miljonböter på grund av diskriminering, men att man diskuterar en ny policy.

Elisabet Grönlund vid DO berättar;
- Det är lätt hänt att det blir såhär i enkönade arbetsmiljöer, det är naturligtvis oacceptabelt, kvinnor ska kunna bli byggjobbare eller truckförare och män ska kunna bli strandtestare.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev