Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
1 Oktober 2023
 
Blackhands-buggen avslöjade den manipulerade filmaffischen.
Blackhands-buggen avslöjade den manipulerade filmaffischen.

Bugg avslöjade manipulerad filmaffisch

Publicerad: 2009-11-18

Anklagelser om rasism riktas nu mot Filmbolaget Universal Pictures sen det avslöjats att de försökt dölja två svarta skådespelare från en Brittisk filmaffisch för bolagets nya romantiska komedi 'Trubbel i paradiset'.

Det svarta paret i filmen spelas av Faizon Love och Kali Hawk, och är med på den filmaffisch som används i USA, men inte på de affischer som används i Storbritannien eller Sverige. Det spekuleras nu kring skälen till varför Universal Pictures har manipulerat sin egen affisch, bolaget självt påstår att de ville exponera de skådespelare som är kända i Europa samt dölja de som de anser är okända. Somliga menar dock att det rör sig om dold rasism, någon från Universal Pictures har fått för sig att en brittisk publik inte skulle gå och se filmen ifall ett svart par är med på affischen och att man därför omvandlat paret till ett vitt par.

Det som avslöjade att affischen manipulerats var effekterna av den så kallade "blackhands"-buggen som förekommer i Microsofts mjukvara ClickEdit, ett starkt förenklat bildbehandlingsprogram som använder sig av ett antal automatiserade filter. Universal har uppenbarligen använt sig av Microsoft ClickEdit när de redigerat affischen utan att lägga märke till att "blackhands"-buggen förhindrat en total omvandling.

Universal Pictures har nu bett om ursäkt för sitt tilltag och meddelar att man delvis kommer att använda den omanipulerade affischen i Storbritannien, däremot kan man inte svara på när man ska sluta översätta amerikanska filmtitlar till intetsägande svenska titlar som ingen ändå kommer att komma ihåg.

När Svenskbladet kontaktar Microsofts representant i Sverige kan de inte svara på när man räknar med att ha korrigerat den så kallade "blackhands"-buggen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD Metro Resume GT
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam