Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
t.v. Ranninge bibliotek. t.h. en bibliotekarie och en kulturarbetare under Mankells framträdande.
t.v. Ranninge bibliotek. t.h. en bibliotekarie och en kulturarbetare under Mankells framträdande.

Bibliotekskaos när Bokmässan arrangeras

Publicerad: 2010-09-25

Flera av landets bibliotek rapporteras haft svårt att hålla igång verksamheten under Bok- och Bibliotekmässan i Göteborg. I Ranninge har biblioteket helt enkelt fått stänga.

Lamslagna av sjukdomen
Ranninge må vara ett ovanligt fall, men det visar tydligast på det problem som har plågat landets bibliotek. Alla utom en i personalstyrkan sjukskrev sig under Bokmässan i Göteborg, och har inte kunnat nås på telefon under hela mässveckan.
- Det hela sammanföll mycket olyckligt då även vikariepoolen bland bibliotikarierna är helt dränerad under Bokmässan, säger verksamhetsansvarige vid Ranninge bibliotek Gunilla Bratt.

Reaktioner från Försäkringskassan
Sjukskrivningstalen bland bibliotekarier steg med 372 procent under Bokmässhelgen visar siffror från Försäkringskassan, som meddelar att man kommer undersöka personalgruppen närmare under kommande mässår.

Inga Holtz från Försäkringskassans kvalitetsenhet förklarar:
- Vi har tänkt göra ungefär som med de nya dagisintygen. Bibliotekarierna får en lapp hem i brevlådan där, i detta fall, en granne kommer att behöva styrka att personen i fråga var varit hemma och sjuk under den angivna perioden.
Till intyget skall grannen även ladda upp ett datumstämplat foto på bibliotekarien i fråga i sitt hem.

Tips om skolk
I fallet med Ranninge bibliotek kommer verksamhetsansvarige Gunilla Bratt förhöra sig med sin personal när de är tillbaka på jobbet. Samtliga i personalstyrkan kunde nämligen redan på onsdagen, när de sjukskrev, meddela att de åter skulle vara friska på måndag.

Men det är ett anonymt tips från en av kommuninvånarna som till slut fick Gunilla Bratt att vidta åtgärden. En av bibliotekspersonalen har laddat upp ett foto på sig själv på sin Facebooksida.
- Det stämmer. Kvinnan syns tydligt vara i en mässhall. Hon har slängt sina armar runt Henning Mankell och har ett stort glas rött i ena handen och gör V-tecknet med andra. Mankell ser klart besvärad ut, även om det inte hör till saken. Vi vet i alla fall att Mankell har varit på Bokmässan i Göteborg.


Annons

Sune Holm

Fler artiklar av Sune Holm


Relaterade länkar: GP1 GP2 DN1 DN2 SVD1 SVD2 Sydsvenskan DN3 GP
Annons
Helfoder för hund och baby