Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
10 2023
 
Den 6:e Juni 1526 överlevde Gustav Vasa en hänsynslöst Ninjaöverfall.
Den 6:e Juni 1526 överlevde Gustav Vasa en hänsynslöst Ninjaöverfall.

9 av 10 vet ej varför Nationaldagen firas

Publicerad: 2010-06-07

På femårsdagen efter det att Nationaldagen gjorts till en helgdag får den fortfarande ett relativt ljummet mottagande, förutom diverse barnfamiljer och några entusiastiska invandrare var det få över landet som brydde sig om att fira nationaldagen.

Svenskarnas nationaldagsfirande jämförs ofta med grannlandet Norge där firandet den 17:e Maj är en stor folkfest som man ser fram emot och planerar för åtskilliga månader i förväg. Förutom tillgången på torsk, olja och lusekofter är det inte särskilt stor skillnad på den Svenska och den Norska kulturen och etnologer har förundrats över att nationaldagsfirandet ser så annorlunda ut i de olika länderna.

En grupp socialantropologer tror att förklaringen går att hämta i det faktum att knappt en jävel i Sverige vet varför nationaldagen firas. Detta får man ytterligare stöd för i en undersökning genomförd av fakulteten för etnicitet och kultur vid stora universitetet för viktiga saker.

Undersökningen visade bland annat att 9 av 10 tillfrågade inte hade en aning om varför nationaldagen ska firas den 6:e Juni, bland de olika svar som gavs fanns en rad olika påståenden och gissningar. Svenskbladet har följt upp undersökningen genom att kontakta diverse av de tillfrågade.

En av de tillfrågade, Greger Lundholm 42, snickare från Enköping, berättar;
- Nationaldagen firas den 6:e Juni eftersom det var då Gustav Vasa vann slaget vid Lützen, men sen dog han precis efteråt när han åt ärtsoppa.

Ann-Sofie Skönbäck 35 undersköterska, pekar dock ut det uppenbara misstaget som Greger gjort;
- Det var inte slaget vid Lützen utan såklart slaget vid Narva, det var ju det han vann stort, och sen dog han senare vid Lützen, skrattar Ann-Sofie.

I en skola utanför Järfälla norr om Stockholm träffar Svenskbladet på en högstadieelev, Gabriel Göransson 15, som tror sig veta nationaldagens historiska ursprung;
- Den sjätte juni så överlevde Gustav Vasa en attack från ninjor som Tsar Peter den förskräcklige skickat att mörda honom, men Gustav Vasa kickade deras ass!

När vi frågar Gabriel om han är helt säker på detta svarar han;
- Jag kanske har fel, jag såg något på TV, men nää jag är säker det måste vara ninjorna. Jag menar vad skulle det vara för poäng att fira någonting annat, det måste ju ha varit något riktigt awesome så att alla folk kom ihåg det, något värt att fira liksom, i annat fall skulle ju ingen komma ihåg det?


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN HD DN2 sydsv HD2 SVD OT HD3 OT2 SvD2 DN3 DN4
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev