Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Johans favoritintressen är Andra Världskriget och Star Trek.
Johans favoritintressen är Andra Världskriget och Star Trek.

Wikipedia en livlina för ensamvargen

Publicerad: 2009-05-18

Johan Kvarnström 36 år gammal, från Stockholmsförorten Farsta har funnit ett nytt liv via Internet. Nämligen som bidragare till Svenska Wikipedia. Tidigare brukade han spendera sin fritid med att försöka prata med okända människor på stan, i butiker, på bibliotek eller andra platser om de många onödiga fakta som han känner till.

- Om en person väntade vid en busshållplats kunde jag gå fram och fråga dem när nästa buss kommer, och sen började jag prata om något av mina favoritämnen, Andra Världskriget eller Star Trek, berättar Johan.

Johan fortsätter berätta;
- En gång blev jag till och med polisanmäld av en kvinna på Konsum efter att jag pratat oavbrutet med henne tre timmar i sträck om de tyska Tigertanksen och bombningen av Nagasaki.

Johan är naturligtvis ogift och bor fortfarande kvar hemma hos sin mamma i Farsta. På hans arbetsplats vid Posten som brevsorterare anses han som något av en ensamvarg och de fast anställda brukar alltid varna sommarvikarierna för att inte nämna Star Trek eller Andra Världskriget när Johan är i närheten.

På senare tid har dock Johan funnit det perfekta utloppet för sin enorma kunskap, nämligen Wikipedia, ett så kallat wiki, ett elektronisk uppslagsverk tillgängligt via Internet.

- Nu sitter jag uppe hela nätterna och skriver om tyska ubåtar, spitfire-plan och klingonska yxor. Inte nog med det, jag kan rätta alla andras artiklar i hela världen också, berättar Johan med ren lycka i rösten.

- Idag har jag till exempel skrivit en artikel om Messerschmitt Bf 109 och korrigerat en artikel om Klingonsk musik som inte var helt korrekt, livet leker!

Statistik släppt från Wikipedia visar att circa 92% av dess innehåll faktiskt kommer från personer som befinner sig i Johans situation, svenska Wikipedias representant Lars-Olov Ström berättar;
- Utan besserwissarna skulle vi inte ha många artiklar online, och dessutom skulle våra buss- och järnvägsstationer vara fulla med underliga weirdos.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!