Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Det här är snö, fattar ni det era dumma jävlar?
Det här är snö, fattar ni det era dumma jävlar?

Träning i att känna igen snö ska hindra tågkaos

Publicerad: 2010-10-19

Hundratusentals resenärer drabbades hårt när snö, is och kyla paralyserade tågtrafiken under vintern 2009.

Under måndagen avslutade Per Unckel sin utredning med förslag för att problemen inte ska behöva upprepas detta år, utredningen påstås enligt Unckel kunna förebygga alla problem som kan uppstå.

Unckel förklarar förra vinterns kaos som en kombination av en rad olika orsaker, till exempel såg man att det snöade alldelse för sent, man identifierade inte det vita som föll från himmeln som snö förrän i ett sent skede och man väl identfierat det som föll från himmeln som snö så panikslogs man så att inga snöröjare anlitades.

Unckel konstaterar att många av vinterns problem hade sannolikt kunnat undvikas om SJ hade lärt sig hur snö ser ut för att på ett tidigt stadium kunna identifiera snön och inse att det snöar och att snön kan samla sig i större mängder snö som hindrar tågens framfart.

- Eftersom alla som jobbar med planering på SJ har kortare minne än guldfiskar är det ett långsiktigt arbete att lära dem hur snö ser ut och vilka egenskaper snö har, berättar Unckel.

På kort sikt föreslår han en rad av omedelbara åtgärder som exempelvis planscher som visar bilder på snö samt förklarar i så enkla ordalag att även en femåring kan förstå vilka egenskaper snö har.
- Planscherna kommer ha beskrivningar i stil med, "Witt, Kallt, Består av vatten, ibland gult, Inte äta den gula snön".

En annan idé är att ställa de SJ-anställda ansikte mot ansikte med riktig snö, en sådan övning planeras för November i år då man kommer att introducera de anställda till både konstgjord snö och samt även så kallad is i form av isbitar. Man hoppas dock inte på några underverk utan räknar kallt med att det kommer att krävas åtskilliga sådana introduktioner innan personalen på egen hand kan identifiera snö.

Björn Henriksson som är ansvarig för trafikfrågor vid SJ, säger att även informationen till passagerarna ska förbättras.
- Vi kommer att satsa på flera utrop i korta intervaller med högre volym för att förklara för resenärerna att det är snö som förhindrar deras färd. Det är viktigt att få ut korrekt information, förklarar han.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 HD Sydsvenskan Sydsvenskan2 SvD HD2 aftonbladet aftonbladet2 Expressen Expressen2 Expressen3
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam