Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Äntligen har man hittat något som Kikki och Babben är bra på.
Äntligen har man hittat något som Kikki och Babben är bra på.

Svenskt företag använde döda människor i krocktest

Publicerad: 2010-04-05

Under måndagen avslöjades det att Sverigebaserade Autoliv har varit med och finansierat forskning på döda människor i samband med en serie krocktester i USA. I den amerikanska staden Charlottesville utsattes tre överviktiga och fem normalviktiga avlidna för diverse krocktester.

Enligt Autolivs forskningschef Olof Jansson, var syftet med testerna att ta reda på ifall tjocka människor skulle behöva ett särskilt fetto-säkerhetsbälte;
- För vår del är de här proven väldigt viktiga eftersom alla dockor och annat som vi använder för att utvärdera våra bälten och airbagsystem är gjorda för normaltjocka personer. Vi har ju känt att det är lite otydligt och oklart hur våra produkter fungerar för riktigt stora fetton.

Jansson berättar dessutom att tester på avlidna personer är mycket ovanliga, och han betonar att de enbart genomförs i länder där det är tillåtet och på anläggningar med specialistkompetens.

Trots expertkompetensen hos de Amerikanska anläggningarna är man dock begränsade i sina tester eftersom man endast kan använda lik från personer som frivilligt donerat sin kropp till forskning;
- Det har dock varit svårt att få tag på riktiga tungviktare för testerna, den av döingarna som vägde mest i det förra testet vägde 90 kilo, och det finns ju många passagerare som väger bra mycket mer än så, förklarar Jansson.

Autoliv har därför bestämt att nu aktivt söka rätt på villiga personer i rätt viktklass inför kommande tester, en policy som lett till att de tagit kontakt med både Kikki Danielssons och Babben Larssons management för att eventuellt upprätta kontrakt vid deras eventuella hädangång.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam