Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 September 2022
 
Stenåldersmannens iStone avslöjar ett stressigt liv med tight schema.
Stenåldersmannens iStone avslöjar ett stressigt liv med tight schema.

Stenåldersmannen levde stressigt

Publicerad: 2010-02-11

Efter fynd gjorda på västra Grönland har forskare nu kommit fram till att den tidiga människan hade problem med tunnhårighet, för tidig utlösning samt levde ett jäktigt liv där stressrelaterade problem var vanliga.

Kvarlevorna som hittats är circa 4.000 år gamla och genom analys av det genetiska materialet har man dragit slutsatsen att personen i fråga led av tunnhårighet och hade ett mycket högt hårfäste.

Genetiken visar även att mannen hade problem med för tidig utlösning, och benresterna innehöll även små spår av både gaviscon, paracetamol, prozac och viagra, vilket också pekar på att stenåldersmannen antagligen led av stressrelaterade problem.

Forskare har nu många olika teorier angående de stressrelaterade problemen men man tillskriver nu dessa till den livsstil som stenåldersmannen levde och detta stöds av ännu ett fynd, nämligen en stentavla med stenåldersmannens dagsschema.

I tidsskriften The American Osteology Journal presenterar professor Edward Harris de unika fynden som gjordes i samband med att man tog vara på grönlänningens kvarlevor;
- Vi hittade en stenplatta, en slags förhistorisk iPhone, som hade mannens dagsschema inristat. Det visade sig vara ett mycket jäktigt schema där mycket tid togs upp av dagens sysslor och vi tror att detta påverkade stenåldersmannens fysiska och mentala hälsa.

- Liknande fynd på andra platser daterade till samma tidsperiod ger nu en entydig bild av en sönderstressad stenåldersman som kämpade för att sätta mat på bordet samtidigt som han gjorde karriär i jakt och samlande samt höll sin partner lycklig och försörjde sina barn,
berättar professor Edward Harris.

Ännu en stenplatta, som dessvärre nötts ned ordentligt av väder och vind, upptäcktes i närheten av kvarlevorna. Forskare har ännu inte lyckats tyda plattan ordentligt, men man misstänker att det rör sig om en sjukanmälan, eventuellt en ansökan om förtidspension pga depressionsutmattning.

- Det är skönt att veta att utvecklingen har gått framåt sen 4.000 år sedan, kommenterar professor Edward Harris.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 6 kommentarer

TITEL: MAX 60 TECKEN
I slagsmål har jag upptäckt att det är bättre med en iStone än en iPhone.

Wilhelm Prata, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Fel!
Vill framföra min klagomål mot denna artikel. Det går inte att jämföra en iPhone med en iStone. iStonen är mycket mycket mer hållbar, man slipper alla appar samt att den är billig. Tack för ordet

Jake the rape, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

meen..
men hela sidan är ju satir för fan puckon.. gillas (y)

Fan, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Skumt...
Du vet du vad, jag tror du har nåt här, och namnet Ollonborg låter helt fejkat! Och varför är det en massa konstig reklam till vänster? Den här tidningen är ju inte äkta!

Evert, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Skumt...
Hur kan grottmännen skriva? De RITADE bilder, inte skrev. Dessutom använde vi Svenskar runskrift före normla bokstäver. Denna sida verkar ju väääldigt seriös...

essen_pessen@hotmail.com, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Slipp hngpattarna - kp en korsett frn Bella-Jane!
Twingly BlogRank