Forskningen har visat att kvinnor är hungrigare efter parningsakten än män. Det beror på skillnaderna mellan kvinnors och mäns kromosomuppsättning. Vad har kvinnlig hunger för värde, kan man fråga sig?
Så säger Gudrun Ekstrand, filosofie doktor i djurisk beteendevetenskap när Svenskbladets reporter träffar henne för en intervju på den könsbiologiska konferensen i den sydtyska orten Garmisch-Partenkirchen. Orten som mest är känd för sina vintersporter. Men på våren och sommaren reser vandrare hit för att bestiga de himmelskt vackra alperna.
Gudrun Ekstrand har dock inte hunnit se mycket av alperna och dess skönhet. Hon har istället medverkat vid flera seminarier och blivit intervjuad för den italienska televisionen. Och hon har träffat Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna, som berömde den svenska forskaren som så initierat talat om mäns och kvinnors biologiskt styrda olikheter.
Gudrun Ekstrand fortsätter:
- Jag tror på människan som en biologisk varelse med biologiska överlevnadsinstinkter. Varken män eller kvinnor tycker om att beskrivas i biologiska termer. De föredrar att tänka på sig själva som sociala, intelligenta varelse som skolas in i sin människoroll av den kultur de lever i. När människor uppträder på ett sätt som samhället inte förväntar sig av dem, så klandrar man individen.
- Kvinnor ska efter att de blivit befruktade bära ett barn i nio månader. De behöver energi till sig och till sitt barn. Hon äter upp det som finns närmast till hands: sin sexualpartner.
- Men de flesta kvinnor äter väl ändå inte upp sina män?
- Nej, men alla kvinnor vill egentligen göra det, men vi har blivit socialiserade att stå emot våra instinkter. Detta är något männen måste tänka på, så att de inte frestar kvinnorna med sina läckra kroppar. Ett gott råd är dessutom att mannen har något energirikt tillhands vid den sexuella akten. En ask tryffelchoklad till exempel.
- Så män som blir uppätna ska alltså skylla sig själva för att de inte bjudit på choklad?
- Det är inget fel på kvinnor! Det som kan upplevas som "fel" är att de inte lever upp till de normer och värderingar som vårt samhälle förväntar sig att vi ska uppfylla.
- För spindlar och bönsyrsor är sexuell kannibalism vardag, och hannen erbjuder ett skrovmål som kan hjälpa honan att bli mer fertil.
Göran Stollerud, professor i sexuella beteenden avfärdar resonemanget som nonsens:
- Människor går inte att jämföra med andra djur och i synnerhet inte med bönsyrsor. Skulle kvinnorna och männen sitta och gnida bakbenen för att ljuv musik ska uppstå? Det vore ungefär lika dumt som att påstå att män är djur och inte kan styra sina lustar och att kvinnorna skulle behöva skylla sig själva om de blev våldtagna. Kvasivetenskapligt nonsens!
Ruffa Rövardotter