Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Spåret efter skottet som älskaren sköt syns än idag. Vi äter kåldolmar och firar den 30 november.
Spåret efter skottet som älskaren sköt syns än idag. Vi äter kåldolmar och firar den 30 november.

Sensationella rön: Karl XII mördad av sin älskare

Publicerad: 2010-11-30

Karl XII mördades av sin älskare visar nya rön inom vetenskapen.

Detta firas inom vissa kretsar med att äta dolmar på kåldolmens dag.


Karl XII har inom vissa nationalistiska kretsar länge setts som landsförrädaren som lämnade sin plikt och sitt land för att som de säger ”knulla runt med turkar”. Men under de senaste 20 åren har man valt att förlåta honom, trots att han var homosexuell, trivdes bäst i Turkiet, gärna åt kebab och annan utländsk mat, bokstavligt talat en kulturkramare och dessutom son till en danska och en tysk.

- Varför har ni valt att förlåta honom och marschera till hans ära på dödsdagen? frågar Svenskbladets reporter en kortklippt ung man i grön bombesjacka och Dr Martinboots, som vill vara anonym.

- För att han är en svensk tradition.

- På vilket sätt?

- Han firade midsommar och jul och åt turkiska kräftor.

- Hur vet ni det? Och turkiska kräftor är väl turkiska?

- Vi har våra källor. Turkiska kräftor är svenska. De säljs på ICA. De bara heter turkiska. Men de är svenska.

Monarken drog dessutom ner Sverige i den värsta fattigdom som landet lidit sedan Gustav Vasas dagar. Stormakten, som Gustav II Adolf skapat hade definitivt försvunnit under Karl XII:s leriga förlorarstövlar.
Knappt hinner Karl komma hem från Turkiet, så ger han sig av igen. Denna gång mot Norge och Fredrikshald.

Svenskbladets reporter konfronterar den unge mannen med uppgifterna om kungens långa utlandsvistelser, men han svarar att egentligen var kungen i Sverige hela tiden, för Sverige var större då än nu.


Den 29 november 1718 gjorde den svenske regenten slut med sin partner, Erik Gyllenfjäder, sedan majestätet inlett en relation med en yngre och oskuldfullare ung man, en postiljon, vid namn Ali Tezcan. Ali var blott 16 år och hade följt med karolinerna när de färdades norrut. Han hade hoppats på att få se mer än den lilla byn som låg utanför Izmir, där Ali var född och där han bott i hela sitt korta liv. Och Ali skulle få vara med om mer än han någonsin vågat drömma om.

Den 30 november gjorde den försmådde älskaren Erik Gyllenfjäder slut på kungen. Kungen dog inte omedelbart, utan yttrade en sista mening när han låg med huvudet i sin älskade Alis knä: "Seviorum!" Vilket betyder "Jag älskar dig!" på turkiska. Det ska enligt vissa turkiska källor finnas ett testamente, kungens sista vilja, nerskrivet på turkiska. Men eftersom kungen knappt kunde skriva på svenska, än mindre på turkiska, avfärdas testamentet som ett falsarium.


Karl XII var med andra ord en homosexuell kulturberikare av utländsk härkomst. Men nazisterna dyrkar honom ändå. Varför vet inte ens de själva, men ikväll tänds facklorna och man marscherar till den lille bögkungens ära och skanderar menlösa ramsor och dricker öl och äter kebab.

Andra firare nöjer sig med en kåldolme eller två.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: AB SvD Sydsv SvD2 Expo Wikipedia Sydsv2 SvD3
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!