Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Rambokniven födde under 80-talet en framtida generation av psykopater.
Rambokniven födde under 80-talet en framtida generation av psykopater.

Psykisk ohälsa spåras till "Rambokniven"

Publicerad: 2009-04-15

Amerikanska forskare vid universitetetsjukhuset för mental psykos i Iowa har spårat källan till en mängd psykiska och mentala problem hos deras patienter. Undersökningar har visat att män som var i tonåren under 80-talet och ägde en så kallad "Rambokniv" har 373% större chans än en normal människa att lida av våldsamma mentala problem senare i livet. Dessa problem kan yttra sig på en mängd olika vis, i de mest extrema fallen har både mord och väpnade rån begåtts.

"Rambokniven" blev ikoniserad efter att ha varit med i Rambofilmerna där Sylvester Stallone spelade huvudrollen som en psykiskt lidande Vietnamveteran. Kniven tillverkades i olika utgåvor men den mest sålda hade en avskruvbar kompass längst ut på handtaget, inuti själva handtaget fanns ett överlevnadskit bestående av en synålnål, en fisketråd, en fiskekrok, en "såglina" i eggad ståltråd, samt ett par tändstickor, utanpå kniven fanns även en slipsten.

Tanken med överlevndskitet var att man skulle kunna fiska och tända eld för att överleva en längre tid i vildmarken, dock fanns även alltid i baktanken att den elastiska tråden eller ståltrådssågen kunde användas för att strypa människor med bakifrån, eller så kunde man tälja en pilbåge och använda linan som bågsträng, förutom att själva kniven dessutom var ett vapen kunde man också tälja farliga bambuspjut med hjälp av kniven.

Det är just dessa våldsfixerade ideér som forskarna i Iowa kopplar till den mängd våldsdåd som begåtts av knivarnas ägare.

- Glada föräldrar köpte dessa knivar åt sina barn på 80-talet som om de vore leksaker. I själva verket är de dödliga vapen, man satte tanken i huvudet på små barn att det var ok att knivhugga, strypa och till och med bygga hemgjorda pilbågar med sprängbomber på pilarna. Denna slapphänta syn har tyvärr haft grava konsekvenser för dagens samhälle, berättar Dr John T Arthur vid universitetssjukhuset i Iowa.

Dr Arthurs fortsätter;
- 80-talet som helhet var väldigt våldsamt och militaristiskt med krigiska filmer som Rambo, Iron Eagle, Missing in Action och Top Gun, vi fostrade ovetande en hel generation av råa våldsmän.

Även i Sverige såldes Rambokniven i stor upplaga, särskilt via postorder och på marknader, Jonas 31 från Danderyd ägde en Rambokniv under 80-talet;
- Jag vet inte ja om man kan skylla några problem på Rambokniven, men när du säger det så var faktiskt stålvajersågen som kom med rätt kass. Den gick av för mig när jag försökte såga av ett litet ungträd, inte mer än ett par centimeter tjockt i omfång, berättar Jonas.

En annan person som ägde en Rambokniv var Jonathan Larsson från Farsta, idag 34 år;
- Jag brukade sova med min rambokniv under kudden och ibland när jag var rädd brukade jag föra in handen under kudden och greppa handtaget hårt. Nu förstår jag att det kanske inte var så nyttigt, berättar Jonathan som nu medger att han varit onödigt aggressiv mot sin son när denne glömde torka av skorna ordentligt innan han gick in hemma.

Svenska forskare vid Linköpings universitetssjukhus har nu också lyckats dra paralleller till en mängd våldsbrott som utförts av före detta ägare till "ramboknivar".
- De är som tickande tidsinställda bomber som rör sig runt i vårat samhälle, vi vet inte när nästa explosion kommer ske, berättar Jan Svultdolff för Svenskbladets utsände.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam