Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Polisen byter nu ut pepparspray mot peppardeo.
Polisen byter nu ut pepparspray mot peppardeo.

Polisen byter pepparspray mot peppardeo

Publicerad: 2009-06-28

Efter en granskning av justitieombudsmannen av många tveksamma polisingripanden med pepparspray ändrar nu Rikspolisstyrelsen reglerna för hur pepparsprayen skall användas.

Justitieombudsmannen har i sin granskning av hur polisen använder pepparspray specialgranskat  66 fall från sju polismyndigheter i landet. Bland annat handlar det om fall där polisen använt pepparspray mot personer som redan gripits och redan burit handfängsel, pepparspray som sprutats inne i polisfordon, mot folksamlingar, situationer där pepparspray använts trots att polisen har varit i stort numerärt överläge samt flera fall i McDonalds restaurangers drive-thru där polisen som kunder varit missnöjd med servicenivån.

JO berättar att användningen av pepparspray varierar mycket över landet, Erik Grankvist är byråchef vid JO och har deltagit i granskningen;
– De olika polismyndigheterna är något oklara på var i den så kallade våldsanvändningstrappan som pepparspray hör hemma. En del myndigheter är mer benägna att använda pepparspray än andra, i tex Stockholmsförorten Kista brukar polisen som rutin ta ut "kaxiga" svarta män för att pepparspraya dem.

- Polisens övriga vapen, batong och pistol, lämnar konkreta bevis efter sig ifall de används. Men pepparspray ger inga bestående och det går alltså inte i efterhand att bevisa om den används eller inte, detta hra gjort den till ett tortyrinstrument för sadistiska poliser, och så var det inte alls tänkt att den skulle användas, berättar Grankvist.

Riksspolisstyrelsen har nu tagit till sig av kritiken JO riktat i sin rapport och har nu inte bara ändrat reglerna för hur pepparspray används utan även valt att byta ut pepparsprayen mot peppardeo, Bern Brunström vid Rikspolisstyrelsen berättar;
- Den nya peppardeon blir en roll-on version av pepparsprayen, nu kommer våra konstaplar vara tvungna att först hålla upp armen på förövaren för att sedan kunna applicera peppardeo i armhålan på förövaren, detta orsakar sedan oerhörd svedja och illamående samt orsakar att förövaren måste hålla upp armarna i luften för att undvika smärtan.

- Dessutom minskar bytet från pepparspray till peppardeo koldioxidutsläppen helt i linje med EU:s direktiv för klimatvänliga polisiära aktiviteter, tillägger Brunström.

Reaktionen från vanliga poliskonstaplar har varit blandad, Erik Gruffström vid Stockholmspolisens piketstyrka kommenterar;
- Detta förtar ju helt poängen med pepparspray om man måste vara minst tre personer för att hålla upp armarna och "rolla" en hysterisk miljöaktivist-reclaim-the-city-feminist-hippieaktivist-fitta.

Sofie Strandström kvarterspolis berättar;
- Detta är toppen, ifall jag glömt den riktiga pepparsprayen använder jag bara Konsums blåvita deo istället, effekten är mer eller mindre densamma, folk skriker, mår illa och förfäras av lukten.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN1 DN2
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam