Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Nygammal hälsning från Vetlanda
Nygammal hälsning från Vetlanda

Pastor kräver "häxbål på torget"

Publicerad: 2010-05-14

Det var i kyrkans lokala radioprogram som predikanten Holger Nilsson uppmanade Vetlandas invånare att bränna "alla jävla häxor" i ett "stort jävla bål på torget", "precis som förr i tiden".

-Det är en markering och det är inget udda. Visst var det länge sedan det brändes några häxor på bål någonstans i världen, men det är på tiden. Vi är alldeles för flata i Sverige, säger Nilsson till Svenskbladet.

Utspelet har fått mycket medial uppmärksamhet. Detta på grund av det handlar om en mycket gammal tradition av en redan då väldigt sällan förekommande form av kätteri - nämligen häxeri. En term som många trodde var utdöd.

Men det är inte bara häxor, utan även ett TV-program om en ung häxa som tidigare visats på TV3, som Nilsson reagerat starkt mot. Anmärkningsvärt är också att Holger Nilsson av bara farten fick ur sig de något gammaldags formuleringarna "obibliskt", "heretiker" och "kätteri" i en och samma mening. Detta tillsammans med väldigt mycket saliv.

Holgers kollega Berndt Isaksson tycker också att häxor har tagit allt större plats i dagens Sverige.
- Vi vill inte på något sätt förneka häxorna vad de har att säga, men vi förbehåller oss rätten att säga emot, säger Isaksson till Vetlanda-Posten.

- Vi måste våga säga ifrån när heretiska häxor släpps in i kyrkorna och där får predika sitt obibliska budskap, säger Holger till Svenskbladet.

På polisstationen i Vetlanda är man förvånad över det stora mediala intresset kring häxbålsdebatten:
- Ja, alltså. Holger blir ju upprörd ibland när han druckit. Och just den här gången råkade han titta på "Sabrina tonårshäxan" på TV3 och fick för sig något. Sedan gick han ner i källaren och klickade på sin gamla amatörradiostation, som egentligen bara är en walkie talkie med en bilantenn på, men jag tror inte den har någon effekt om jag ska vara ärlig. Och så kraxade han ur sig något ganska osammanhängande. Det är ett under att någon hört och förstått vad han egentligen sagt.

Nu återstår bara för Holger Nilsson att lokalisera en, eller ett par häxor i Vetlandatrakten.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: DN1 DN2 KvP PiteÃ¥-tidningen Svt.se Folkbladet Gp VLT DN3
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev