Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Det är sista lakritsshoten som får dig att må illa, inte de tio starkölen du drack innan.
Det är sista lakritsshoten som får dig att må illa, inte de tio starkölen du drack innan.

Ny rapport bevisar; "Sista ölen är den farligaste"

Publicerad: 2009-10-18

Norska samhällsforskningsinstitutet i Stavanger släppte idag en rapport om människors alkoholvanor. Studien utgick ifrån ett urval av 6000 personer av båda könen i åldern 18-40, spridda över Norge och Sverige. Dessa personer fick löpande redovisa sina alkoholkonsumtion samt sina dryckesvanor under två år.

Förutom en allmän ökning av alkoholkonsumtionen i båda länderna kunde studien även påvisa en annan mycket intressant faktor. Vid alkoholkonsumtion på fester och krogar har det visat sig att det är den sista alkoholen som konsumeras under kvällen som får en att må illa. Oavsett om det rör sig om drinkar, öl, vin, shots eller annan alkohol. Trond-Arne Jemmer, ledare för studien berättar;
- Det har visat sig i en överväldigande mängd fall att det är just den sista alkoholdrycken som konsumeras under en kväll som är den som den starkaste eller i vissa fall bara illasmakande. Efter att ha druckit upp den sista drinken/ölen/tequilashoten har flera deltagare av studien mått illa, en del har dessutom kräkts. I några fall har personer drabbats av minnesförlust av den sista drinken.

Särskilt många rapporter har inkommit kring perioden runt nyår;
- Flera testpersoner har angivit att de mått helt bra under hela nyårskvällen och vid tolvslaget då man öppnat och druckit Champagne, och då mår plötsligt dåligt. Det är det sista glaset med Champagne's fel att de här personerna spyr och sedan somnar i värdens sovrum, inte dom fjorton starköl som de druckit tidigare under kvällen, berättar Trond-Arne Jemmer.

Katja Hedenborg 20 år från Skellefteå, instämmer helt i studiens upptäckt;
- Förra helgen var jag skitfull och spydde, jag visste väl att det var den där sista Bacardi Breezer Melon som smakade konstigt, och inte de där två flaskorna vin, tre öl och fyra lakritsshots som jag drack innan.

Även Håkan Eriksson 35 från Jakobsberg norr om Stockholm håller med;
- När jag var på Riddar Jakob häromkvällen så tog jag en sista öl, men det var en Falcon för de är billigare än Staropramen, men de smakar bara så jävla äckligt. Jag mådde illa hela vägen till grillen när jag skulle beställa en tunnbrödsrulle, och sen när jag gick hem genom centrumtunneln spydde jag överallt och kastade rullen på ett dagis istället


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev