Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Uddevallas stolthet Anki Wretmark visar köket där långkoket brukar stå och puttra.
Uddevallas stolthet Anki Wretmark visar köket där långkoket brukar stå och puttra.

Nobelpris till White Trash-morsa från Uddevalla

Publicerad: 2010-10-07

Richard Heck, Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki är överlyckliga. De tre har precis blivit meddelade att de tilldelats årets Nobelpris i kemi. Då händer det ofattbara - Nobeljuryn ändrar sig. Kort därpå kommer nästa chockbesked: Fembarnsmorsan Anki Wretmark från Uddevalla har ensam tagit hem Nobelpengen.

- Jag vet inte vad jag ska ta mig till just nu
, gråter Richard Heck. Det här är årets största skandal!

Heck är en av de tre professorer som först blev tilldelad och, direkt därefter, snuvad på det åtråvärda Nobelpriset i kemi. Han är med sina 79 år den näst äldsta i gänget och tröstlöst medveten om att han nu riskerar att aldrig få det under sin livstid. Han är professor vid University of Delaware i USA och kan inte för sitt liv begripa vad som hänt. När Svenskbladet berättar att det är en svensk fembarnsmorsa från Uddevalla som tog hem priset istället bleknar han.

- Vem sa du?

Anki Wretmark lyfter luren och lägger på. Vi tvingas ringa upp fyra gånger till innan hon till sist svarar:

- Ja, vad fan är det om? Vem i helvete är det? Jag ser på teve.

Vi presenterar oss och förklarar snabbt vårt ärende men Anki tycks inte vara särskilt intresserad av att berätta vad hon känner i denna stund. Först när vi trugar henne med några kuponger för bagelfrukost på McDonalds ger hon med sig.

- Jag satt och rökte när de ringde, förklarar hon. Jag orkade inte resa mig så nästyngsten Tommy fick ta det. Han sa att det var nån jävla gubbe. Så han la luren på diskbänken så att jag skulle kunna ta den när jag rökt färdigt. Men så började Jerry Springer igen så jag glömde bort.

Vi har bjudit in oss till Nobelpristagarens hem utanför Uddevalla. En övergödd gråhund skäller på oss från en gallerförsedd hundgård. På garageuppfarten intill den smutsrosa enplansvillan står två skrotbilar. Överallt på den tunnsådda gräsmattan ligger leksaker, cyklar, sönderbitna fotbollar och diverse rostiga verktyg. Vi skymtar Anki från hallen när vi stiger in, hon sitter nedsjunken i soffan framför teven.

- Kom in! Ungar snyt er nu, vi har fått främmande!

Anki Wretmark är 44 år och förlovad sedan tjugofem år tillbaka med lastbilschaffisen Harald Olsson, 59. Hon har idag fått veta att hon vunnit Nobelpris i Kemi, ett pris hon aldrig förr hört talas om.

- Jag hörde inte så noga på vad de sa.

Vi slår oss ned intill Anki i den rökinpyrda plyschsoffan medan hon berättar att gubben är ute och åker, annars hade vi ju kunnat prata med honom. Hon frågar ifall hon får bjuda på nåt och vi vill inte vara oartiga så vi tackar ja. Hon går ut i köket där hon gastar på ungarna som slåss om vem som ska få ”pysa läsken” i Soda Streamern. Under tiden viskar vi om hennes moppemusch och vedklyvararmar. På teve visas Dr. Phil och volymen är hög. Då ringer vår mobil. Det är Richard Heck, han är fortfarande ursinnig och har lyckats ta reda på mer information kring sitt förlorade Nobelpris.

- Jag har precis fått veta vad hon vann på!

Heck pratar så snabbt att det är svårt att höra vad han säger.

- …den hade kommit på avvägar på någon av ungarnas skolutflykter. Verkar vara nåt halvårs långkok, det fanns bakterier i den där matlådan som kunde döda en blåval. Och nu är det något jävla forskarlag i Frankrike som lyckats utvinna ett nytt sorts antibiotika som även fixar de värsta resistenta jävlarna...

Anki smäller ned två tallrikar i vardagsrumsbordet. Tomma ölburkar välter ned på golvet. Hon gräver fram en sked och en gaffel som hon hittat mellan soffkuddarna och sträcker till oss. Vi tittar på varandra. Det är omöjligt att urskilja vad sörjan ska föreställa. Vi tittar vädjande upp på Anki.

- Håll käft och ät!


Annons

Dolph Dilfson

Fler artiklar av Dolph Dilfson


Annons
Helfoder för hund och baby