Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Har din dator ngonsin blivit bttre efter en automatisk uppdatering?
Har din dator ngonsin blivit bttre efter en automatisk uppdatering?

Microsoft medger uppdateringsploj

Publicerad: 2010-02-05

Den gigantiska mjukvarujätten Microsoft har nu medgett att deras automatiska uppdateringar bara är en ploj som de lagt till i operativsystemet Windows för att jävlas med dess användare. I vissa fall kan uppmaningarna om nedladdning och omstart i operativsystemet komma flera dagar på raken.

En programmerare som vill förbli anonym berättade under fredagen att det hela var ett internt skämt vid Microsoft som gick ut på att irritera folk genom att be dem ladda ned uppdateringar och starta om sin dator stup i kvarten. Detta bekräftade vad tusentals Windowsanvändare under en lång tid misstänkt, meddelandena som dyker upp helt slumpmässigt och ber användaren att ladda uppdateringar är falska och påhittade.

Det var den svenske journalisten Jesper gabrielsson som avslöjade uppdateringsplojen;
- Det var rätt uppenbart egentligen, den där lilla globen nere i högra hörnet poppade ju upp minst en gång i veckan och bad mig att ladda ned viktiga uppdateringar, för att sedan be mig starta om datorn.

- Men oavsett hur många uppdateringar jag laddade ned var ju allting precis likadant som innan, ingenting blev ju varken bättre eller stabilare, möjligtvis tvärtom. Det var det som avslöjade bluffen, om Microsofts uppdateringar verkligen hade gjort någon nytta skulle jag haft en riktig jävla superdator vid det här laget, berättar Jesper Gabrielsson.

Microsoft har nu medgett att uppmaningarna om att ladda ned uppdateringar starta om datorn har programmerats att ploppa upp när de stör användaren som mest. För att avgöra när användaren utövar en viktig aktivitet har man använt sig av analys av datorns ljud och vad som visas på skärmen, samt vilken sida personen besöker på Internet.

Uppdateringarna är programmerade att dyka upp bland annat när användaren ifråga befinner sig i ett multiplayerspel på Internet, pratar över Skype med långväga vänner, är inlogad på sin Internetbank, eller sitter och onanerar framför nedladdad porr (pixelanalys av antalet rosa pixlar på skärmen används för i dessa fall.)

Microsoft har nu gått med på att ta bort uppmaningarna om kritiska uppdateringar, men för att göra detta krävs att användaren laddar ned en kritiska uppdatering och startar om sin dator.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev