Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Skjortan med saftfläckarna och frisbeen var det som slutgiltigt avgjorde länken.
Skjortan med saftfläckarna och frisbeen var det som slutgiltigt avgjorde länken.

Länken mellan apa och skogsturk funnen

Publicerad: 2009-05-20

Forskare är idag övertygade om att man hittat den felande länken i evolutionen från apa till Skogsturk. I närmare tio år har Naturhistoriska museet i Oslo undersökt det det fossilerade apskelettet och man är nu helt säker på att det är den hittills okända länken som knyter an dagens skogsturk med det förflutna. Projektet har följts med stort intresse och det senaste månaderna har bland annat den kände mediaprofilen David Attenborough dokumenterat forskarnas arbete.

Forskningsledaren Jörn Horum vid Oslos Naturhistoriska museum har undersökt fossilet av apan, som fått namnet "Bengt", under tio år och är väldigt exalterad över sina slutsatser;
- Detta är som att hitta Noaks ark. Fossilet kommer att bli bland dem som avbildas i läroböcker och roliga YouTube-klipp de kommande hundra åren, berättar Horum för amerikanska tv-kanalen ABCDEF.

Fossilet av apan är till 95 procent komplett och hittades söder om Frankfurt redan 1983. Vetenskapsmän har dragit slutsatsen att den korta nosen, formen på fotleden, den höga axelhållningen, den fossilerade vita skjortan med saftfläckar samt den fossilerade frisbeen som hittades i anknytning till skelettet är det som knyter an till dagens Skogsturk. "Bengt" placeras dock vid utvecklingsträdets rot då han räknas som ett tidigt steg i evolutionen mot Skogsturk.

Forskarna vet att "Bengt" var en hane eftersom hans hållning var enormt otroligt kaxig, man har även konstaterat att  han troligen var nio månader då han dog, samt att han kan ha varit riktigt jävla förbannad precis innan det inträffade.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!