Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
28 November 2021
 
Hettan tvingade brandmännen att barbröstade släcka kvinnan.
Hettan tvingade brandmännen att barbröstade släcka kvinnan.

Kvinna fattade eld helt spontant

Publicerad: 2010-06-16

I veckan fattade en kvinna eld - till synes helt spontant - i Vasastan i Stockholm. Brandkåren var snabbt på plats och kunde släcka kvinnan, men avvaktade vid kvinnan för eftersläckningsarbete.

Mats Flamén är presstalesman för Kungsholmens Brandförsvar som var först på plats:

- Det är en kvinna som fattar eld, helt spontant, när hon sitter och äter en middag. Sushi, tror jag det var, 8-bitars. Vi får larmet 20.14, är på plats 20.20. Vad blir det...? 6 minuter, det är jäkligt snabbt faktiskt. Då har vi hunnit åka ner för den här stången, få på oss skyddsutrustningen, den är liksom gjord för att det ska gå snabbt att få den på sig, och sen kör vi skitfort hit. Vi kör mot rött vid Fridhemsplan. Det är ju inte alla som får det. Det är vi, polisen och ambulansen. Utan att polisen tar en. Så, det är rätt coolt, faktiskt.

Flamén fortsätter:

- Det är väldigt varmt på platsen, så vi måste ta av oss skyddsutrustningen, så vi står med bar överkropp med slangarna. Sedan släcker vi då den här kvinnan. Men vi måste krossa ett fönster med en yxa och fira upp kranbilen för att kolla så att det inte finns några mer skadade. Det är faktiskt bara Brandförsvaret som har en kranbil. Det är rätt coolt faktiskt. Våra rökdykare kan sedan konstatera att det inte finns något mer att släcka, men vi stannar kvar vid platsen för att observera och eftersläcka.

Enligt Göran Stollerud, professor i saker som spontant fattar eld, är det oftare kvinnor än män som fattar eld spontant.

- Det stämmer. Kvinnor är överrepresenterade i den här statistiken. Vad det beror på är svårt att sia om, men man tror att det är historiskt betingat, att det är ett arv från häxbränningarna på 1500-talet. Man tror även att kvinnor tycker att det är romantiskt att bli räddade av barbröstade brandmän. Det kan mycket väl vara en del av förklaringen.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: DN Expressen Expressen2
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 2 kommentarer

På TV
Har sett på TV om de här. Men då hade de en skum chef som hette Greger tror jag. Men då gjorde de inga utryckningar. Bara satt och degade i soffan och kollade på film, och funderade eftertänksamt, ungefär som golfkommentatorer. Bra att det blivit litet mer fart på dem nu.

tv-tittare, (för 36 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

BRANDMÄN AVSLÖJADE
Från säker källa där brandmännen hämtar sitt vatten som de sedan plötsligt bara kastar lite varsom helts, har det visat sig, har nu blivit avslöjade. Det har visat sig nu helt uppenbart. Akkmänheten är mycket oroad över detta och man kan fråga sig, Sig Noncns om detta kommer att fortsätta? Han svarar att han kommer att se på detta.

Max Grevling, (för 41 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank