Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Livet självt blir mer och mer populärt bland ungdomar.
Livet självt blir mer och mer populärt bland ungdomar.

IRL alltmer populär del av livet

Publicerad: 2010-10-27

En ny undersökning som gjorts bland ungdomar i åldersspannet 11-21 år har kunnat kartlägga hur deras liv ser ut. 

Som väntat ligger Facebook i topp bland ungdomars livsvanor. 24,4% av den vakna tiden lägger man på att gå med i grupper, "gilla" och skriva statusmeddelanden för att bygga upp bilden av den man vill vara för andra människor. Men även Bilddagboken tar upp mycket av deras tid, 17,8% av vakentiden.

14,0 % av den vakna tiden ägnar man till att blogga, och likt tidigare tar internetporr upp en stor del av vakentiden. Dock är det nu vanligare bland flickor (15-21) än pojkar att titta på internetporr. Detta tror man har att göra med chockökningen av googlesökningen "Johan Palm +naken +stall +smink" det senaste året.

Men det kanske mest uppseendeväckande är att ungdomar spenderar mer och mer tid i verkliga livet (IRL). Som för alla trender, som när de väl slagit rot, kommer en motreaktion. För ungdomar som lever sina liv på internet är den nya trenden att spendera mer tid i verkliga livet, IRL. 

Paulina Danielsson, 16, är ungdom:
- Alltså att leva verkliga livet, IRL, är ju typ värsta kicken! Man glömmer bort det när man alltid sitter vid FB, BD eller kollar på Johan Palm naken i ett stall. 

Paulina fortsätter:
- Nej, men jättemånga av mina kompisar går liksom ut nu, och typ tar en promenad och dricker en latte på café. Alltså latte är gott men bara om man har chokladvaniljsmak och jättejättemycket socker. Och det är ju en sak man inte kan göra på internet. Tror jag. Typ.

Göran Stollerud är professor i ungdomars livsmönster och googlesökningar innehållandes namnet Johan Palm:
- Det stämmer att ungdomar sällan dricker svart kaffe. Det dricks nästan uteslutande bara latte, och då med mycket mjölk, chokladvaniljsmak och jättejättemycket socker.

- Sen surfar de väldigt mycket på internet. Men det är förståeligt, internet är något nytt och häftigt. Något omvälvande. Om man säger att det sociala nätverket som internet är föddes 1995 i och med StingNet så är internet idag 15 år gammalt. Det betyder att internet och de ungdomar som spenderar sina liv på det är i princip jämngamla. Det är väl därför de har så så många liknande intressen och har så roligt tillsammans.

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev